De doi ani, Primarul comunei Clejani solicită Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, câteva posturi de personal auxiliar! Dacă nu i se va aproba nici acum, Florin Nidelea este hotârât să nu înceapă anul școlar la 5 septembrie!

0
327

Odată cu apropierea  noului an școlar au început să apară și primele probleme în sistemul de învățământ din județ. Una dintre acestea este cea ridicată de primarul comunei Clejani, Nidelea Florin  care ne spunea că se confruntă cu lipsa personalului auxiliar.

Primarul  menționa că deși a făcut solicitări  către  Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, încă din 2020, nici astăzi nu i s-a creat niciun post din cele cerute, indispensabile funcționării normale a unei școli.

În adresa trimisă către  Inspectorul general, Adelina Sîrbu  primarul comunei Clejani solicita un post de șofer pentru microbuzul școlii și un post de fochist.

Primarul comunei Clejani spunea că dacă în perioada imediat următoare  nu se va face ceva în acest sens este hotărât să nu înceapă anul școlar 2022-2023 pe data de 5 septembrie.

 

Dacă nu am posturile acestea nu am cum să încep… – ne mai  spunea, cu o doză de disperare, primarul Florin Nidelea.

După cum se constată primul edil al comunei nu dorește nici post de secretară, nici de paznic de noapte, nici de manichiuristă, ci de doi oameni fără de care școala nu poate funcționa.

Fără un șofer pentru microbuzul școlii, copiii vor fi nevoiți să se întoarcă la mersul  pe jos, parcurgând mulți kilometri, lucru care îi va descuraja, îngroșând  ulterior numărul celor care  ajung să aleagă abandonul școlar. Totodată, după cum se știe în localitatea Clejani trăiește un număr însemnat de persoane de etnie romă ai căror copii ar putea crea serioase probleme privind frecvența la cursuri, în cazul în care aceștia ar fi  lăsați să ajungă pe jos la școală.

La rândul lor, fără un fochist cadrele didactice s-ar trezi nevoite să se rânduiască zilnic la centrala unității,  asigurând temperatura optimă în clase, pentru ca elevii să nu sufere de frig. Deși pare o imagine dezolantă,  ea  ar putea deveni realitate.

Iată adevăratele probleme cu care se confruntă unele școli din județ la început de nou an școlar, pe care instituțiile statului nu trebuie să le neglijeze, mai ales când în joc este vorba de confortul și educația copiilor.

Întorcându-ne la lista posturilor auxiliare, solicitată de primarul comunei Clejani, ea este completată cu un post de Consilier psihologic (cu normă întreagă), un bibliotecar ( o normă), un administrator patrimoniu (o normă) și un administrator financiar (o jumătate de normă).

După cum se poate observa sunt posturi de  care Ministerul Educației amintește de fiecare dată atunci când vine vorba despre buna funcționare a unei unități școlare, precizând că ele sunt indispensabile procesului de învățământ.

Totodată Primăria trebuie privită ca un Centru de comandă într-o navă unde fiecare are rolul lui și fără de care nu se poate ajunge la destinație.

Primarul comunei Clejani nu cere lucruri imposibile, ci înființarea unor posturi de strictă necesitate, care, în mod normal ar trebui să existe în orice UAP din țară.  Iată de ce autoritățile statului, recte IȘJ Giurgiu, ar trebui să decidă extrem de repede rezolvarea situației de la Clejani, pentru ca anul școlar să înceapă în condiții normale .

Așteptăm în zilele următoare un punct de vedere din partea Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu,  d-nei  Insp. general Adelina Sîrbu, care și-a arătat de fiecare dată disponibilitatea în a rezolva eficient situațiile apărute.

(Florian Tincu)