Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, a explicat de ce mortalitatea este de 4% în Italia. El susține că noul coronavirus s-a răspândit în comunități de vârstnici, categoria cea mai vulnerabilă, din cauza patologiilor asociate.

În Germania, au luat COVID-19 persoane tinere, care nu au făcut forme grave, coronavirusul neaccentuând patologie preexistentă. Așa se explică, spune el, mortalitatea mare în Italia.

Epidemiologul subliniază că o măsură importantă, în acest context, este protejarea persoanelor vârstnice! Astfel, în loc să stea tinerii acasă, ar trebui ca bătrânii să stea în casă, să evite plimbările în spații aglomerate și să respecte distanța de doi metri față de alte persoane.

Alexandru Rafila a explicat că e foarte important să fie depistate persoanele vârstnice, singure, pentru a fi ajutate de comunitate. El a dat exemplul Canadei, unde asta se întâmplă acum, se inventariază persoanele vârstnice pentru a fi ajutate, fiind principala categorie de risc în epidemia de Coronavirus. 

Jurnalistul Val Vâlcu subliniază, în concluzie, că, dacă România nu dorește o mortalitate crescută în caz de coronavirus, ar trebui ținuți bătrânii în case, nu forța de muncă. El s-a referit la cazul Italiei, cu populație îmbătrânită, unde badantele din România s-au dus să muncească tocmai pentru că tinerii nu au grija părinților din peninsulă. 

(Jurnal)