inghetataRomanii sunt cei mai slabi consumatori de inghetata din Uniunea Europeană. Unii se tem să nu facă  roşu în gât, alţii spun că ea  îngraşă ba  că nu-şi permit financiar să cumpere orice fel de îngheţată.

Medicii ne liniştesc, spunând că roşu în gât sau alte boli asociate consumului de îngheţată sunt departe de adevăr. Un medic specialist, pediatru, declară.  ‘Nimeni nu răceşte de la îngheţată, ne îmbolnăvim de microbi, mâini murdare şi sigur ne putem îmbolnăvi în sfera digestivă – vărsături, diaree – din cauza lipsei de igiena. Totuşi, pentru cei mici recomand o pulpă de fruct îngheţată.”

Realitatea este însă că  deşi peste 80 % din populaţia României mănâncă îngheţată, o consumă în cantităţi extrem de mici şi doar 5 luni pe an. Cele mai profitabile anotimpuri pentru gelaterii (magazine ce vând îngheţată) sunt primăvara şi toamna. Pofta românului pentru deliciul verii a cam…”îngheţat”! Asta ne demonstrează şi cifrele: pe primul loc în Europa se situează suedezii cu 17 kg de îngheţată consumată  pe an pe locuitor, urmaţi de italieni cu 15 kg,  în timp ce un român consumă puţin peste 1 kg şi jumătate de îngheţată anual. Şi asta pentru că românii nu au încă o cultură a îngheţatei, cu toate că piaţa oferă cele mai neaşteptate arome şi gusturi.  Referindu-ne însă la  îngheaţă artizanală, una făcuta cu produse naturale şi,  evident mai scumpă. Dacă vrem ceva mai ieftin există însă îngheţata industrială,  dar diferenţele sunt mari. În îngheţata artizanală zahărul e folosit ca agent de congelare şi nu pentru a îndulci îngheţata”, ne  explică patronul unei gelaterii. “Cea industrială e mult mai mare, conţine mult aer, adică…”

 Gustul şi calitatea costă!

Preţurile pornesc de la 6 lei un glob la cornet. De arome ce să mai vorbim . Producătorii din gelaterii încearcă să-i astăzi ademenească astăzi pe români cu specialităţi din cele mai ciudate. De la îngheţata cu colivă, până la cea cu usturoi, peşte, alcool, busuioc sau ingrediente aduse de peste mări şi ţări. Există variante chiar şi pentru cei care au grijă de siluetă. Alţii aduc ingrediente tocmai de la cultivatori.

De pildă, într-o  gelaterie vom găsi îngheţată din mentă de Pancalieri, un sat celebru din Italia, fistic de Bronte din Sicilia, cacao din Ecuador sau alune de pădure de Piemonte din munţii Alpi.

Aşa că,  vă vindem un pont… pentru cei care vor să-şi prepare acasă deliciul verii, natural şi pe câţiva lei: puţin iaurt sau apă, fructe proaspete de sezon şi puţin zahăr. Şi gata îngheţata!

(Jurnal)

 

 

1 COMENTARIU