De ce nu se urează la Mulți Ani, pe 15 august, de Sf. Mărie, celor ce poartă numele sfintei! E mare PĂCAT!

1
247

Să nu spui „La mulţi ani” pe 15 august celor care poartă numele Sfintei Maria. E mare păcat!

 Sfânta Maria Mare este prăznuită de creştini pe data de 15 august, zi în care se pomeneşte Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei în nefiinţă. Iată de ce pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani” şi se spune că este mare păcat, pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălțarea Fecioarei Maria. 

15 august, este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viaţă, la cea veşnică. Mărturii despre existenţa sărbătorii Sfintei Marii sunt încă de la  începutul secolului al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, însă, cinstirea Maicii Domnului este prezentă înainte de această perioada, scrie crestinortodox.ro. 

Maica Domnului este singură persoană dintre sfinţii Bisericii Ortodoxe care are o rânduiala liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Cei care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cânta imnuri precum Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare, conform sursei citate.

Abia pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, se fac urările de La mulţi ani, atunci când se cinsteşte Naşterea Maicii Domnului.

Ce nu este bine să faci în această zi

 • Nu se spală rufe!  Se spune că cine spală haine va avea parte numai de ghinioane toată viaţa.
 • Nu ai voie să te tunzi! Se spune că atât bărbaţii, cât şi femeile nu au voie să se tundă. Cei care o vor face şi aruncă părul la gunoi riscă să chelească.
 • Nu este bine să stai cu uşa închisă de Sfânta Maria. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creştinilor pentru a împărţi harul sau divin.
 • Nu e bine să te scalzi. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soarta.
 •  De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi inapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului.
 • Nu se aprinde focul în sobă,  acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

Ce este bine să faci de Sfânta Maria

 • De Sfânta Maria 2017 se merge la biserică şi se participă la slujbă.
 • Ziua de 15 august este ultima în care mai poţi culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni.
 • Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU

 1. Sfaturile de „ce e bine” si ce nu sunt un amestec de paganism timpuriu, crestinsm sectar si New Age, bineinteles copiate din publicatii mai mult sau mai putin obscure ! Doar ultimul sfat este mai ortodox, in rest…
  Intrebati un preot (nu un popa) ortodox, care pacat este mai mare – ceea ce ati facut prin acest articol sa ceea ce „nu este bine sa faci” !!!
  Dumnezeu sa va ajute si sa va lumineze, ca tare rataciti sunteti !