Unul dintre subiectele abordate de primarul municipiului, Nicolae Barbu, în cadrul celei mai recente conferințe de presă, a fost legat de modernizarea transportului public local.

„De vara viitoare, vom discuta despre un alt tip de transport în municipiu, mai ales că am urcat deja pe SEAP și este în procedură de licitație achiziția a 13 autobuze alimentate cu gaz natural comprimat (GNC) și a unui sistem de e-tiketing destinat transportului public de călători. Cred că pe la jumătatea lunii octombrie trebuie să se depună ofertele. Nu este un segment cu foarte multe firme pe piață”, spunea primarul Barbu.

Autobuzele solicitate au lungimea între 9 și 11 metri, urmând să aibă capacitatea de maxim 70 de locuri (23 pe scaune).

De asemenea, stațiile de autobuz vor fi modernizate, la rândul lor, giurgiuvenii urmând să știe, în orice moment, unde se află autobuzul pe care îl așteaptă.

Printre noutățile ce vor fi aplicate, se numără și afișajul electronic al denumirii stației, contorizarea numărului de călători, faptul că un autobuz are sau nu întârziere față de programul inițial, dar și o conexiune permanentă prin internet între autobuz și dispecerat.

În ceea ce privește actualele facilități acordate anumitor categorii de persoane (pensionari, persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora, elevi), gratuitățile vor fi păstrate în aceeași manieră, în sensul că numărul călătoriilor va fi, în continuare, nelimitat.

Proiectul urmează să fie implementat în municipiu începând cu vara anului viitor, una dintre principalele provocări fiind cea legată de vandalii care ar putea distruge atât stațiile de autobuz, cât și mijloacele de transport.

„Avem și pentru aceștia ac de cojocul lor, în sensul că vom institui și un sistem de monitorizare video, care, de altfel, este cuprins în proiectul de modernizare al transportului public de persoane din municipiu”, a mai precizat primarul Nicolae Barbu.

(Jurnal).