Zăpada s-a așternut deja în unele zone din țară, iar odată cu apariția fenomenelor sezonului rece, este necesară și schimbarea anvelopelor de iarnă.

Potrivit autorităților, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, dar acestea trebuie să fie prezente ori de câte ori șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.

Amenzile date de Poliția Română pentru fapta menționată mai sus sunt prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all season”. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anunțat autoritățile.

Contactat de redacția noastră, administratorul societății „CAR MEN AUTO” din municipiul Giurgiu, societate care comercializează diverse piese și accesorii auto ne recomandă „să începem schimbul cauciucurilor de iarnă, mai ales că service-urile și vulcanizările nu sunt deocamdată aglomerate”.

De știut pentru cei ce nu au dotată mașina cu anvelope de iarnă este și faptul că prețurile acestora variază de la 200 de lei până la peste 1.000 de lei, în funcție de calitatea și tipul fiecăruia.

(Jurnal)