sâmbătă, aprilie 19, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Dănuț MITREA, primarul unei comune sărace, STĂNEȘTI, face investiții uriașe pentru confortul locuitorilor ei (FOTO)

Dănuț MITREA, primarul unei comune sărace, STĂNEȘTI, face investiții uriașe pentru confortul locuitorilor ei (FOTO)

0
Dănuț MITREA, primarul unei comune sărace, STĂNEȘTI, face investiții uriașe pentru confortul locuitorilor ei (FOTO)
Danut Mitrea, primar Stanesti

Pentru cei care cunosc mai puțin așezările județului nostru, Comuna Stănești este o localitate situată la doar 10 kilometri depărtare de municipiul Giurgiu, fiind învecinată în cele 4 puncte cardinale cu comuna Izvoarele, comuna Putineiu, comuna Frătești și cu Slobozia.

După cum ne explica primarul comunei,  Mitrea Dănuț Petrișor, comuna Stănești se întinde pe o suprafață de peste 9.500 de ha,  ce avea  la un moment dat o populatie de  2996 locuitori, dar care se află de câțiva ani ani, așa cum se întâmplă de fapt în toată țara, într-o permanentă descreștere ca număr…

Cele patru sate componente ale comunei: Ghizdaru, Bălanu, Oncești și Stănești, se află, așa cum primarul ne preciza într-o scurtă prezentare pe site-ul Primăriei,  într-o fază de schimbări structurale, ce trebuie să aibă loc, în contextul schimbărilor regionale, naționale și europene.

De la istorie la prezent…

Istoria acestor meleaguri vorbește despre faptul că  întemeietori ar fi fost doi ciobani cu numele de “Stan” care găsind iarbă și apă pentru oile lor s-au stabilit aici atrăgând, cu timpul, pe alți confrați ai lor, ciobani, cât și locuitori din satele învecinate.

O localitate cu rădăcini istorice vechi în care am poposit de curând pentru a sta de vorbă cu primarul localității, de la care speram să aflăm care sunt noile coordonate ale acestei așezări din județul Giurgiu, dar și care sunt proiectele ce au fost și vor fi derulate în zonă, odată cu mandatul său.

Primarul Mitrea s-a arătat îngrijorat, încă din startul dialogului nostru, de scăderea dramatică a natalității în comună și la depopularea masivă, din cei peste 2.900 de locuitori amintiți anterior, la acest moment regăsindu-se doar vreo 1.800, datele provenind dintr-un recensământ intern efectuat de către administrația locală, sub mandatul său.

 Am fost nevoit să recurg la acest lucru pentru a demonstra unei firme de salubrizare cu care aveam contract, că ei încasează în mod eronat sume mai mari, pentru un număr de locuitori ce nu corespunde realității. Deși multe familii mai apar ca având domiciliu aici, ei sunt demult plecați din comună, deci nu mai aruncă gunoi…

O localitate săracă din care dispare forța de muncă 

Comuna deși are 4 sate, este o așezare săracă – ne spunea primarul Mitrea. Singura activitate a locuitorilor rămași, este cultivarea terenurilor agricole, reprezentând totodată și singura lor sursă de venit. Din păcate pentru noi, forța de muncă ne este racolată de companii puternice mulțumite că mâna de lucru găsită aici este ieftină,  pe care o plătesc cu salariul minim pe economie la care se adaugă mijloacele de transport. Iată de ce, dimineața la ora 6.00, vedem zilnic microbuze care îi ia pe cetățenii comunei și îi duce spre mari depozite sau  la lucrări de construcții… pentru că nu mai vrea nimeni să muncească în agricultură – preciza primarul Mitrea.

El mai spunea că din această cauză nici măcar magazine comerciale nu prea au mai fost înființate pe raza celor patru localități ale comunei.

Dănuț Mitrea ne mai spunea că aria celorlalte activități din comună este acoperită de cele 6 asociații agricole existente la acest moment . Edilul preciza că în afara câtorva drumuri, pe rutele satelor Bălanu și Oncești, ce sunt întreținute de Consiliul județean, restul sunt gestionate cu banii obținuți din taxele plătite de comunitate. La acestea  se adaugă sumele alocate de către Consiliul Județean Giurgiu și repartițiile venite din partea bugetului de stat.

Dorind să aflăm care ar fi perspectivele acestei comune, l-am întrebat pe primarul Mitrea despre situația școlilor de aici.

Avem o singură școală, la Stănești, la care aduc cu două microbuze cei 207 copii, la cursuri, din satele Bălanu, Oncești și Ghizdaru. În 2009 am inaugurat o școală nouă, pe care o consider o reușită. O școală modernă care arată, fără a exagera, chiar mai bine decât multe școli din mediul urban.

Stănești, o zonă în care se dezvoltă investiții importante

Vorbindu-ne despre investițiile din zonă, primarul Mitrea ne-a spus: În mandatul de 4 ani, 2016-2020, am realizat o investiție așteptată de locuitori, un drum de interes local, de 10 km… Comuna asta, vreau să precizez, nu a avut până nu demult, decât un metru de asfalt, toate erau numai drumuri de pământ. În comună se muncea numai în cizme de cauciuc…

O altă investiție importantă este proiectul de canalizare, pe două sate, ce înglobează și o stație de epurare, la care deocamdată nu am început lucrările din cauza sumei mici pentru care nu s-a băgat nimeni la licitație. Acum, odată cu Ordonanța 93, suma s-a suplimentat și de aceea sper că vor veni firme ce se vor înscrie la licitație. Am demarat deja documentele pentru autorizație…

Pe lângă aceste lucruri  – ne mai explica primarul Mitrea – mai am în derulare proiectul de apă potabilă, care este realizat prin ADI Voluntari, în care sunt prinse mai multe comune: Stănești, Băneasa…Proiectul este deja depus și s-ar putea ca în toamna acestui an să demarăm lucrările. Trebuie amintită însă și platforma de gunoi de grajd, un proiect inițiat pe fonduri europene, în anul 2018, la care s-au început deja lucrările și la care sperăm să ne sosească uitlajele cât mai repede: un tractor cu remorcă, un încărcător frontal, o vidanjă, două remorci… toate acestea fiind extrem de utile comunității.

Spre completare  am încheiat, așa cum vă spuneam, un contract cu o firmă de salubrizare (Ecogreen), care strânge resturile de gunoi din gospodăriile cetățenilor. Sper totuși că oamenii au înțeles că ar trebui totodată să umblăm puțin la educație și să nu mai aruncăm gunoiul oriunde… Am adus pubele de capacități mari dar mulți aruncau gunoiul pe lângă ele, ulterior fiind împrăștiate de câini…Era un dezastru! Acum am încercat altceva… Îi ajutăm noi pe săteni cu pubele sau îi încurajăm să le cumpere ei. Oamenii au înțeles că în ziua de colectare, fiecare trebuie să scoată pubela cu gunoi în fața casei.  Vine mașina  ridică gunoiul și în felul acesta  totul este controlat și curat. Unde nu poate să intre mașina firmeii, trimitem noi o remorcă pe ulițele mai strimte…

După cum ne mai spunea primarul comunei Stănești, în ciuda greutăților și a posibilităților financiare limitate, lucrurile se mișcă pe un trend pozitiv. O dovadă a faptului că primul edil al comunei este un om chibzuit, care nu-și permite să risipească banii și așa puțini ai comunității, investindu-i în lucruri extrem de importante pentru confortul comunității pe care o reprezintă.

Acest spirit economic, așa cum ne mărturisea, l-a deprins din mediul privat, mediu din care provine, afacerea sa, după câștigarea mandatului de primar, fiind preluată de către fiul său, căruia îi prevede un viitor antreprenorial de succes.

Cu promisiunea că vom reveni curând în comuna Stănești ne-am despărțit de primarul acestei așezări, Dănuț Mitrea, urându-i să aibă puterea de a finaliza toate proiectele începute până acum…

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.4 ° C
17.4 °
17.4 °
74 %
1.9kmh
100 %
S
20 °
D
23 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
23 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com