Dan Rusu, primarul comunei Adunaţii Copăceni, este cu siguranţă “omul potrivit la locul potrivit”!

0
582

20160706_154128Dan Rusu, este unul din noii primari aleşi ai acestui judeţ, ce ar urma să rezolve în viitorii 4 ani  problemele sociale ale locuitorilor din Adunaţii Copăceni. După o scurtă trecere în revistă a biografiei sale, ne-am dat seama că Dan Rusu ar putea fi considerat omul potrivit la locul portivit. Asta pentru că – aşa cum ne spunea – până la momentul învestirii  sale în noua funcţie a lucrat ca Agent agricol în cadrul Primăriei Adunaţii Copăceni, fiind absolvent al Facultăţii de Agronomie din Bucureşti. Un om legat de pământ prin profesie şi mai ales de cei care-l cultivă, considerându-l un lucru de preţ. Căsătorit, primarul Rusu ne spunea că marea sa realizare rămân însă cele două fetiţe gemene, amândouă studente la Medicină în anul trei. Una dintre ele se pregăteşte chiar să plece cu o bursă la Bruxelles. Evident că o mare contribuţie a avut, în educaţia fetelor, mama lor, profesoară de matematică în cadrul şcolii din comună  –  ne spunea Dan Rusu, căruia satisfacţia i se citea, scânteind  în ochi.

La cei 46 de ani neîmpliniţi, noul primar dovedeşte o vitalitate debordantă. El este, aşa cum aveam să aflăm, şi posesorul unui paradox inedit. Deşi a  debutat în politică în 2004, ca liberal, PNL fiind partidul în care a stat până anul acesta , el a câştigat primăria sub culorile Partidului Social Democrat Giurgiu!

Din 2004 şi până în 2008 am stat cuminte, în expectativă, încercând să înţeleg care sunt regulile jocului în politică. Abia în 2008 am început să îndrăznesc, să simt provocările politicului. Mulţi m-au întrebat de ce am plecat la PSD. Datorită lui Nicolae Bădălău, care din prima clipă a văzut în mine un învingător. Întrebat care a fost motivul pentru care a părăsit totuşi PNL Giurgiu, primarul Rusu ne spunea: Am fost dezamăgit în primul rând de faptul că tocmai conducerea acestui partid nu a respectat acel decalog de integritate de care s-a tot vorbit prin presă…Faptul că nu s-a ţinut cont de el, promovându-se în continuare oameni fără valoare, tinerii fiind lăsaţi în continuare la urmă,  m-a făcut să mă gândesc la despărţirea de această formaţiune. Singurul din PNL Giurgiu care a avut încredere în mine a fost Gheorghe Ştefan … spre deosebire de Dumitru Beianu care nu a crezut nicio clipă în şansele mele.  În acest context s-a produs despărţirea de partid. Am anticipat scandalurile care vor urma la nivel de organizaţie , dându-mi seama că acolo, pentru mine nu mai exista  viitor…

Nu voi uita niciodată faptul că după primele discuţii cu preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Nicolae Bădălău, acesta  m-a privit în ochi şi mi-a spus: ”- Tu vei fi viitorul primar al comunei Adunaţii Copăceni!”  A avut  încredere în mine şi totodată a dovedit fler. În această conjunctură am devenit primar al comunei….

Solicitat să ne vorbească despre problemele de pe agenda sa de lucru, acum la început de drum, Dan Rusu ne-a răspuns mai întâi cu un oftat lung, dovadă a faptului că lucrurile nu stau chiar  “pe roze”. Vreau în primul rând să refac bugetul Primăriei care a ajuns în colaps, având o gaură de câteva miliarde…O să încerc să îmi formez o echipă nouă, cu tineri bine pregătiţi, cu care să pot gestiona situaţia dezastruoasă lăsată de fostul primar, sperând să remontez lucrurile cât mai repede posibil. Am început deja să lucrez la câteva proiecte…Asta pentru că în afara unui singur proiect viabil,  la primăria din Adunaţii Copăceni eu  nu am găsit nicio lucrare începută sau în stadiu de finalizare… Nu am găsit nimic! Fostul primar s-a rezumat doar la activităţi precum tăiatul ierbii  pentru aceasta colaborând cu diferite firme de curăţenie. Eu dimpotrivă nu voi  externaliza acele activităţi pe care le putem desfăşura cu surse proprii. Iată de ce doresc să creez în cadrul Primăriei o firmă care să se ocupe de salubrizarea întregii comune. Mă folosesc de acest prilej al dialogului cu d-stră să îi anunţ pe locuitorii acestei comune că intenţionez să angajez  persoane pentru noua firmă de salubrizare. În paralel mă voi strădui să rezolv problemele financiare stringente  ale Primăriei care grevează întreaga noastră activitate. Dan Rusu ne mai spunea că este preocupat în a inventaria toate problemele majore ale Primăriei pentru a-şi putea alcătui o listă cu priorităţi. Dar primul lucru pe care doresc să-l rezolv şi care îmi stă la îndemână este asigurarea mijloacelor de transport pentru locuitorii din Dărăşti- Vlaşca. Oamenii ăştia,  deşi suntem în anul 2016, stau în continuare în vânt şi ploaie aşteptând cursele care vin foarte rar la ei în zonă. O situaţie ce nu mai poate continua şi pe care sper să o remediez în cel mai scurt timp – ne mai spunea primarul Dan Rusu, de care ne-am despărţit cu promisiunea că la viitoarea întâlnire vom poposi prin locurile pe care foarte curând vor începe să apară investiţiile noilor proiecte ale localităţii Adunaţii Copăceni.

Florian TINCU