Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din PE: „Trebuie să asigurăm un acces rapid și egal la noul vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele UE”

0
121

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, a avut un schimb de opinii cu comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, privind strategia UE pentru vaccinare anti COVID-19, cu prilejul reuniunii comisiei mai sus amintite.

Dezvoltarea unui vaccin durează, de obicei, aproximativ 10 ani, însă Uniunea Europeana intenționează să obțină un vaccin pana la sfârșitul acestui an, fără a compromite siguranța, calitatea sau eficacitatea acestuia. Va fi important să garantăm un acces rapid și egal la noul vaccin pentru toate statele membre, asigurând cetățenilor noștri acces echitabil și la un preț redus”, a transmis Dan Motreanu într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, a fost dezbătut și subiectul focarelor COVID-19 izbucnite în abatoare din țări precum Germania, unde activează mulți lucrători de cetățenie română, iar Comisia Europeană a oferit asigurări că va acorda o atenție sporitaăacestui subiect.

Voi încerca să mă asigur de intervenția promptă a Comisiei Europene în acest sens și voi formula în cursul zilei de astăzi o întrebare cu solicitare de răspuns scris către comisarul Kyriakides”, a mai spus europarlamentarul român.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind vaccinurile prin care urmărește să dezvolte, producă și distribuie vaccinuri împotriva COVID-19. Prin această strategie, care este fundamentată pe mandatul primit de la miniștrii Sănătății ai statelor membre UE, Comisia Europeană propune o abordare comună la nivel european, sprijinind dezvoltarea și disponibilitatea unui sigur și eficient vaccin într-un interval de 12-18 luni.

Strategia UE este fundamentată pe doi piloni: 1. asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin, 2. adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.

În ceea ce privește lucrătorii transfrontalieri, Parlamentul European a îndemnat printr-o rezoluție Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.