Dan MOTREANU: „Românii sunt liberi să trăiască unde doresc, dar noi îi sprijinim să se întoarcă acasă”

0
203

Ultima duminică a lunii mai este desemnată Ziua Românilor de Pretutindeni, dedicată conaționalilor noștri care s-au născut sau au plecat în afara granițelor României.

La Consilul Național al PNL de vineri, am aprobat o modificare la statul partidului pentru românii din diaspora. Am creat o comisie permanentă pentru cei plecaţi în străinătate. De asemenea, în toate consiliile judeţene conduse de liberali, vor fi birouri speciale pentru problemele românilor care lucrează în afara ţării.

Românii sunt liberi să trăiască unde doresc, dar noi îi sprijinim să se întoarcă acasă. Guvernul condus de un premier liberal a aprobat, recent, un memorandum privind patru scheme de ajutor de minimis, în valoare de 777 de milioane de lei. Aceste scheme sunt destinate programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora.

Guvernul a intensificat eforturile pentru a asigura respectarea drepturilor românilor care muncesc în afara țării. Cel mai recent exemplu este semnarea unui memorandum între România și Italia pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia. Documente similare vor fi semnate și cu alte state unde muncesc români.

Guvernul îi susține și pe românii din Ucraina. Departamentul pentru Românii de Pretudindeni a aprobat granturi pentru comunitățile românești din Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Prin acest sprijin facilităm achiziția și donarea de bunuri și materiale diverse de strictă necesitate”.

(Dan MOTREANU- prim vicepreședinte PNL și europarlamentar liberal)