Dan MOTREANU: „România oferă Republicii Moldova ajutor pentru gestionarea crizei refugiaților și susținere pentru aderarea la UE”

0
214

Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor pentru a depăşi provocările cauzate de războiul din Ucraina, a declarat președintele Maia Sandu. Ea a mulțumit autorităților de la București pentru sprijinul acordat.

Maia Sandu a explicat că 100.000 de refugiaţi au rămas în Republica Moldova. „Trebuie să îi ajutăm pe aceşti oameni şi vom face asta în continuare. Mii de familii din toate regiunile ţării găzduiesc oaspeţi din Ucraina. Angajaţi din serviciile de stat, activişti, voluntari s-au mobilizat să ajute refugiaţii. E un efort semnificativ pentru o ţară cu venituri modeste”, a spus Maia Sandu, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Maia Sandu a mulțumit autorităților de la București pentru sprijinul acordat, constând în alimente, produse de igienă, paturi, benzină, motorină sau păcură. „România a fost mereu alături de Republica Moldova, ajutându-ne să trecem mai uşor peste crize. Ne-aţi sprijinit în pandemia de COVID-19, în criza de secetă de anul trecut”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova mizează pe susţinerea României pentru acceptarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. „Pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, confirmând astfel caracterul ireversibil al integrării europene a ţării noastre şi ataşamentul faţă de valorile europene. Mizăm pe susţinerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova”, a afirmat Maia Sandu.

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România va continua să sprijine Republica Moldova. „România este alături de Republica Moldova și de cetățenii săi, așa cum am fost mereu! Efortul doamnei Președinte Maia Sandu, al Guvernului și al tuturor autorităților, precum și mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea celor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina sunt impresionante”, a declarat Klaus Iohannis.

„De la începutul conflictului, România a alocat combustibil, resurse energetice, materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților ajunși în Republica Moldova”, a precizat Klaus Iohannis.

România sprijină demersul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. „Integrarea europeană este singura cale pentru democrație, stabilitate, prosperitate, dezvoltare economică și socială în Republica Moldova. Am asigurat-o pe doamna președinte Maia Sandu de sprijinul nostru deplin și de deschiderea totală pentru depășirea provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarar Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au fost primiţi, astăzi, la Chişinău, de preşedintele şi premierul Republicii Moldova, Maia Sandu şi Natalia Gavriliţa”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar liberal)