Dan MOTREANU: „România a finalizat Planul Național Strategic”

0
357

În acest document se regăsesc criteriile și alocările financiare europene și naționale de care fermierii și mediul rural vor putea beneficia în perioada 2023-2027. Prin Politica Agricolă Comună (PAC) se alocă 15,9 miliarde de euro pentru susținerea agricultorilor români și a unei producții durabile, creșterea competitivității și siguranței alimentare nu doar a României, ci și a Uniunii Europene.

„Comisia Europeană va emite o primă scrisoare de observații în termen de 3 luni, iar întregul proces de aprobare este estimat la o jumătate de an.

Noua PAC are obiective de mediu mult mai ambițioase și care stimulează o agricultură durabilă prin recompensarea practicilor prietenoase cu mediul. În acest sens, aplicarea de eco-scheme aduce finanțare suplimentară fermierilor interesați.

Din cele cinci eco-scheme alese de România, două vizează bunăstarea animalelor, una este specifică gospodăriilor mici, tradiționale, iar celelalte două prevăd măsuri menite să protejeze biodiversitatea și fertilitatea solului.

Noua PAC susține întinerirea generaţiilor de fermieri în agricultură, oferind tinerilor fermieri posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar de până la 70.000 euro începând cu 2023. Toți fermierii vor avea la dispoziție și un instrument de gestiune a riscurilor privind despăgubirea în cazuri de pierderi ale producției.

În grupul PPE, dorim să menținem producția de alimente în Europa. Noua politică agricolă a UE trebuie să ajute fermierii noștri să continue să producă în mod durabil alimente de înaltă calitate, protejând în același timp biodiversitatea”.

(Dan Motreanu- europarlamantar PNL)