Dan Motreanu: ”Prin Legea piețelor digitale, sprijinim editorii, librarii și autorii europeni în fața giganților digitali!”

0
298

O lege care ar trebui să bucure pe editorii de carte și depublicații, dar și presa, a fost votată recent la Strasbourg. În acest sens, eurodeputatul Dan Motreanu, a avut o scurtă declarație,  la scurt timp după votul de marți și miercuri, asupra noii legislații privind serviciile digitale și piețele digitale.

”Prin Legea piețelor digitale, sprijinim editorii, librarii și autorii europeni în fața giganților digitali.  Legea piețelor digitale este o oportunitate unică de a controla giganții digitali și de a sprijini IMM-urile din sectorul editorial european”, a menționat eurodeputatul, într-o postare pe Facebook.

Dan Motreanu precizează că a votat miercuri în favoarea a două amendamente care permit consumatorilor europeni să poată alege din ce magazin online achiziționează conținuturi (de exemplu, cărțile electronice), indiferent de dispozitivul pe care îl dețin.

„Dorim interoperabilitatea conținutului digital, a serviciilor sau a produselor achiziționate în mod legal de către utilizatorii finali, indiferent dacă acestea au fost achiziționate prin intermediul unei mari platforme (de exemplu, Amazon) sau prin intermediul unui furnizor terț care oferă conținut, serviciu sau produs digital similar”, a mai declarat acesta.

 Europarlamentarul  a mai explicat că a votat în favoarea unui amendament care extinde obligațiile aplicabile serviciilor oferite de platformele de bază la marile platforme pentru a se evita astfel dezechilibrele de pe piață.

„Marile platforme furnizează și activități de comerț cu amănuntul sau de distribuție destinate utilizatorilor finali. Aceste servicii concurează cu utilizatorii comerciali ai serviciului de platformă de bază și pot contribui în mod semnificativ la dezechilibrul de pe piață. De aceea, am votat în favoarea unui amendament care extinde și la aceste servicii obligațiile aplicabile serviciilor de platformă de bază”, a precizat eurodeputatul.

Parlamentul European a dat undă verde începerii negocierilor cu statele membre pentru normele care stabilesc ce vor putea și ce nu vor putea face marile platforme online în Uniunea Europeană. Proiectul de act legislativ privind piețele digitale (DMA) interzice anumite practici folosite de marile platforme cu rol de ”gatekeeper” (”controlor al fluxului de informație”) și îi permite Comisiei să efectueze anchete de piață oficiale și să sancționeze comportamentele neconforme.

Amintim că statele membre au convenit asupra poziției referitoare la Legea privind piețele digitale la finalul lunii noiembrie.

Potrivit unui comunicat al instituției, textul a fost aprobat de Parlament cu 642 de voturi pentru, 8 împotrivă și 46 abțineri. El stabilește noi obligații și interdicții direct aplicabile acestor platforme, cu scopul de a asigura piețe echitabile și deschise.

Regulamentul propus se va aplica marilor companii care furnizează așa-numitele ”servicii de platformă esențiale”, care sunt cele mai predispuse la practici comerciale neloiale.

Printre acestea se numără serviciile de intermediere online, rețelele sociale, motoarele de căutare, sistemele de operare, serviciile de publicitate online, serviciile de cloud computing și serviciile de partajare a materialelor video, care îndeplinesc criteriile relevante pentru a fi desemnate drept ”controlori ai fluxului de informație”.

Deputații au inclus, de asemenea, în domeniul de aplicare al actului browserele web, asistenții virtuali și televizoarele conectate.

Surse: caleaeuropeana.ro