Dan MOTREANU: „Noi propuneri ale CE pentru a sprijini cetățenii și companiile să facă față majorării prețurilor la gaze”

0
271

Comisia Europeană propune utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro pentru a sprijini cetățenii și companiile să facă față majorării prețurilor la gaze.

Din această sumă, României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro, a explicat Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi finanțate:

« sprijinirea gospodăriilor vulnerabile în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie;

« acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, după modelul granturilor pentru capital de lucru acordate în timpul pandemiei;

« ocuparea şi crearea de locuri de muncă, după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale.

Decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune vizează situaţiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014 – 2020, a precizat Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Comisia Europeană a propus un regulament de urgență care vizează achizițiile comune de gaze, un mecanism de corecție a prețurilor, solidaritatea dintre statele membre și eforturi continue de reducere a cererii de gaze.

Comisia propune o utilizare flexibilă și țintită a fondurilor politicii de coeziune pentru a aborda impactul actualei crize energetice, utilizând până la 10 % din alocarea națională totală pentru perioada 2014 – 2020, în valoare de aproape 40 miliarde de euro.

Comisia va efectua o evaluare a nevoilor în contextul REPowerEU, cu scopul de a face propuneri de sporire a capacității financiare a UE pentru REPowerEU”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)