Dan Motreanu: „Guvernul Nicolae Ciucă a suplimentat bugetul programului „Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei”

0
175

„Suma destinată construcției și modernizării drumurilor va crește cu 10 miliarde de lei, iar cea alocată extinderii rețelei de gaze naturale cu 5,5 miliarde de lei, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență care prevede aceste creșteri. Suma totală alocată Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” ajunge la 65,5 miliarde de lei:

  • 30 miliarde de lei pentru construcția și modernizarea drumurilor și podurilor;

  • 22,5 miliarde de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare;

  • 13 miliarde de lei pentru extinderea reţelei de gaze naturale.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern permite includerea în programul „Anghel Saligny” a 105 de proiecte mature din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Este vorba de proiecte pentru introducerea sau modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale. Aceste proiecte au fost declarate eligibile, dar nu au primit finanțare întrucât valoarea lor a depășit plafonul alocat în cadrul POIM. Proiectele au studii de fezabilitate și toate avizele necesare pentru a fi implementate, dar aceste documente nu vor mai fi valabile dacă finanțarea nu este acordată la timp. 70% din unitățile administrativ-teritoriale nu au acces la rețele de distribuție de gaze naturale. Este un argument suplimentar pentru creșterea bugetului destinat extinderii rețelei de gaze naturale.

În cazul construcției și modernizării de drumuri și poduri, necesitatea suplimentării bugetului cu zece miliarde de lei este determinată de numărul mare de cereri, respectiv 5.282, a căror valoare aproximativă este de 93 miliarde de lei. Bugetul pentru drumuri și poduri a crescut de la 20 de miliarde de lei la 30 de miliarde de lei.

Programul „Anghel Saligny” vizează finanțarea infrastructurii pentru servicii esențiale – apă, drumuri, gaze – pe care statul și administrațiile locale au obligația de a le asigura tuturor cetățenilor români”.

(Dan Motreanu, președinte al PNL Giurgiu și europarlamentar liberal)