Dan MOTREANU: „Guvernul a aprobat rectificarea bugetară bazată pe creșterea Produsului Intern Brut”

0
117

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară bazată pe creșterea Produsului Intern Brut (PIB) față de prognozele anterioare, creștere concretizată în 30 de miliarde de lei în plus la bugetul consolidat. În conferința sa de presă, șeful executivului a prezentat cifrele Institutului Național de Statistică privind evoluția pozitivă a PIB:

– o creştere în al doilea trimestru 2022 cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021

– o creştere în primul semestru 2022 cu 5,8% faţă de primul semestru al anului 2021.

Printre ministerele care primesc bani la rectificarea bugetară sunt:

– Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu un plus net de 5,25 miliarde, ca urmare a drepturilor de asistenţă socială pentru familii şi copii, ajutoarelor pentru compensarea preţului la energie, indemnizaţiilor şi drepturilor cu caracter reparatoriu.

– Ministerul Sănătăţii, creștere de 2,526 miliarde de lei net, în special din suplimentarea transferurilor acordate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

– Ministerul Energiei, 2,502 miliarde de lei net, în principal pentru finanţarea schemei de sprijin de compensare/plafonare preţuri energie electrică/gaze naturale.

– Ministerul Finanțelor, 8,692 miliarde lei, pentru dobânzi, Fondul de rezervă bugetară, contribuția României la bugetul UE, transferuri către întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

– Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, 2,72 miliarde de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe, nerambursabile şi din PNRR.

– Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, 2 miliarde lei, în special pentru proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR şi pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului.

– Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, 1,15 miliarde de lei, pentru programele Agrifood, Start-Up Nation şi alte programe.

– Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 1,278 miliarde lei, fiind astfel asigurate fonduri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală și a Programului naţional de construcţii de interes public sau social”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)