Dan MOTREANU: „Etichetarea nutrițională ajută consumatorii să facă o alegere rapidă și informată”

0
197

„În UE, 1 din 3 elevi și 1 din 2 adulți sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Trebuie să acționăm acum pentru a evita o epidemie de obezitate și boli cronice precum diabetul de tip II și bolile cardiovasculare.

Normele UE de etichetare oferă informații transparente cu privire la conținutul și compoziția produselor alimentare, însă nu ajută consumatorii să compare produsele alimentare. Am participat astăzi la seminarul de lucru organizat la Parlamentul European privind Nutri-Score, un model de etichetă bazată pe valoarea nutrițională, adoptat deja în 5 țări europene.

Nutri-Score atribuie un scor alimentelor, ceea ce permite compararea produselor din aceeași categorie sau a produselor care au aceeași funcție. Cele 5 trepte colorate, de la A la E, indică un produs favorabil (A-C) sau nefavorabil (D, E) din punct de vedere nutrițional. Alimentele nefavorabile ar trebui consumate în cantități și frecvență reduse, fiind asociate mai puternic cu boli cronice, precum obezitatea, diabetul de tip II sau cancerul.

Un comitet științific internațional lucrează la îmbunătățirea Nutri-Score și la extinderea evaluării pentru toate produsele alimentare. Deocamdată, elementele favorabile sunt considerate: conținutul de fibre, proteine, fructe, legume, nuci și anumite uleiuri, iar cele nefavorabile: aportul caloric ridicat, conținutul ridicat de zaharuri, acizi grași saturați sau sare.

Pentru a asigura dreptul consumatorilor la informații corecte, am solicitat deja o etichetare nutrițională obligatorie pe partea frontală a ambalajului prin Rezoluția referitoare la Strategia de la Fermă la Consumator. Aștept cu interes propunerea Comisiei Europene privind etichetarea nutrițională și suntem gata să o analizăm în comisiile ENVI și AGRI”.

(Dan MOTREANU- europarlamentar liberal și președinte al PNL Giurgiu)