Dan MOTREANU: „După 16 ani, Comisia Europeană închide oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria.!

0
92

Comisia Europeană închide oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria. În acest fel, se încheie o perioadă de 16 ani în care țara noastră a fost monitorizată prin MCV.

După ridicarea MCV, România intră sub incidența mecanismului referitor la statul de drept, la fel ca toate țările membre.
În noiembrie 2022, când Ministerul Justiției era condus de Cătălin Predoiu, Comisia Europeană a recomandat închiderea MCV pentru România. Comisia a anunțat că progresele realizate de România sunt suficiente pentru a considera îndeplinite angajamentele din cadrul MCV asumate la momentul aderării sale la UE.
Conform ultimului raport MCV referitor la România, țara noastră a făcut progrese în privința reformelor în Justiție. Legile justiției adoptate de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

MCV a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)