„Agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent, reprezintă o încălcare a dreptului internațional. Vladimir Putin dorește refacerea fostului ”lagăr socialist”, a sferei de influență în Europa de Est, negând dreptul la existență al Ucrainei și cerând retragerea NATO din Europa de Est.

Lumea liberă trebuie să reacționeze ferm la încălcarea grosolană a dreptului internațional! Uniunea Europeană trebuie să decidă sancțiuni și mai dure la adresa Rusiei. Rusia lui Putin trebuie izolată atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic, la fel cum trebuie izolați și cei care astăzi îi fac, deliberat sau nu, jocurile în România. În caz contrar, ar însemna să acceptăm că forța dreptului va fi înlocuită de dreptul forței, exact ceea ce dorește Vladimir Putin.

Să nu ne facem iluzii: este un război pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva lumii democratice, nu doar împotriva Ucrainei. Este Războiul eșecului economic al guvernării Putin împotriva dorinței de libertate și dezvoltare a unei țări suverane. Orice amânare a unor decizii ferme va face ca agresorul să fie și mai greu de oprit.

Este foarte important ca România să-i sprijine pe românii din Ucraina. De aceea, salut faptul că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a convocat o celulă de criză interinstituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean.

În aceste momente, vedem cât de important este că România este membră NATO și are garanții de securitate. Vedem cât de nerealiste au fost criticile la adresa faptului că România alocă 2% din PIB pentru apărare. Îți poți asigura securitatea doar cu aliați puternici și cu o armată bine pregătită.

România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care înseamnă mecanism de consultare între Aliați. Articolul 4 se activează dacă un stat membru NATO consideră că este amenințată integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea”.

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)