Premierul Nicolae Ciucă a caracterizat Rusia drept „cea mai serioasă amenințare la adresa securității noastre comune”. În aceste condiții, s-au indentificat direcții de acțiune pentru contracararea influenței Rusiei în regiune.

Premierii din România, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord au discutat despre dezvoltarea cooperării ca aliați NATO pentru a întări postura de apărare și descurajare a Alianței pe Flancul Estic. Premierul Nicolae Ciucă a invitat aliații să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru.

Statele din zonă vor acționa pentru reducerea dependenței energetice față de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, securitate cibernetică sporită și o creștere a comerțului între statele din regiune.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul său bulgar, Kiril Petkov, despre finalizarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia. „Am primit garanţii că toate aceste lucrări se vor finaliza vara aceasta, în luna iunie, şi ulterior va urma procesul de teste, astfel încât în toamna acestui an să putem să beneficiem de tranzitul de gaz lichefiat care poate fi alimentat în Portul Alexandroupolis, din Grecia”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Un alt subiect de discuţie l-a reprezentat infrastructura rutieră şi feroviară, context în care partea bulgară a propus realizarea a cinci poduri peste Dunăre.

Şefii de Guvern ai statelor NATO din Europa de Sud-Est s-au reunit luni în capitala Bulgariei, Sofia.”

(Dan MOTREANU- europarlamentar liberal)