Dan Motreanu: „Consiliul Uniunii Europene a revizuit recomandarea privind călătoriile în Uniunea Europeană în condiții de siguranță pe durata pandemiei de Covid -19”

0
139

De la 1 februarie, măsurile de facilitare a liberei circulații vor fi aplicate în statele membre ținând seama de statutul persoanei, și nu de situația de la nivel regional (zonă verde, portocalie, roșie). Miniștrii reuniți la Consiliul Afaceri Generale recomandă statelor membre să nu supună călătorii care dețin un certificat digital valabil, emis în UE, unor restricții suplimentare privind libera circulație.

„Un certificat digital valabil al UE cuprinde:

Un certificat de vaccinare pentru un vaccin aprobat la nivel european dacă au trecut cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile de la ultima doză din seria de vaccinare primară sau de la doza de rapel.

Un rezultat negativ al testului PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigenic rapid cu rezultat negativ obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.

Un certificat de vindecare care să indice că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului.

Excepția de la această regulă o constituie zonele în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate, marcate cu roșu închis pe harta ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Statele membre ar trebui să descurajeze toate călătoriile neesențiale către și dinspre zonele respective. Consiliul recomandă statelor membre să solicite persoanelor care sosesc din zonele roșu închis și care nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare să efectueze un test înainte de plecare și să intre în carantină după sosire.

Harta ECDC, bazată pe codul de culori de tip „semafor” (verde, portocaliu, roșu, roșu închis), va pondera următoarele criterii:

(a) numărul total al cazurilor de COVID-19 la 100 000 de locuitori în ultimele 14 zile la nivel regional;

(b) rata de vaccinare la nivel regional;

(c) numărul de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 raportat la 100 000 de locuitori efectuate în cursul ultimei săptămâni.

Recomandarea Consiliului nu este obligatorie, dar majoritatea statelor membre o susțin.”

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal)