Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE în legătură cu o hotărâre a Curții Supreme a Regatului Unit care permite executarea unei hotărâri prin care se dispune ca România să plătească fraților Micula despăgubiri în valoare de 400 de milioane de euro.

Apartenența la UE înseamnă că facem parte dintr-un spațiu în care solidaritatea între statele membre și dreptul la o justiție corectă sunt valori fundamentale. Sprijinul Uniunii Europene pentru România este legat de o dispută juridică și financiară pe care statul român o are cu oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, care au cetățenie suedeză.

Ca parte a procesului de aderare la UE, România a revocat în 2005 o schemă de încurajare a investițiilor, pentru a-și alinia legislația națională la normele UE privind ajutoarele de stat. În replică, Ioan și Viorel Micula au dat în judecată statul român în temeiul unui tratat bilateral de investiții din 2003 încheiat între România și Suedia.

În decembrie 2013, Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale a decis că România trebuie să plătească penalități în valoare de 178 de milioane de euro, iar suma a crescut la 395 de milioane în următorii ani, prin aplicarea dobânzilor și penalităților.

În martie 2015, Comisia Europeană a decis că suma plătită de România drept despăgubiri încalcă normele UE privind ajutoarele de stat și a obligat România să recupereze despăgubirile de la beneficiarii hotărârii. Cu toate acestea, în februarie 2019, Curtea Supremă a Regatului Unit a permis executarea hotărârii arbitrale din 2013.

În iunie 2019, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene, iar în decembrie 2019 fraţii Micula au pus sechestru pe conturile companiilor de stat Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor. Presat de cei doi oameni de afaceri, Guvernul de la București a plătit suma pentru care exista titlu executoriu în România.

Anul acesta, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a admis un recurs introdus de Comisie împotriva hotărârii din 2019 a Tribunalului, concluzionând că normele UE privind ajutoarele de stat erau pe deplin aplicabile măsurii în cauză, iar Comisia avea competența de a evalua măsura respectivă. Astfel, Curtea a reinstituit decizia din 2015 a Comisiei și a trimis Tribunalului cauza spre rejudecare pentru examinarea celorlalte motive”.

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)