Acasă Actualitate Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a prezentat actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”

Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a prezentat actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”

0
Dan MOTREANU: „Comisia Europeană a prezentat actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”

„Comisia Europeană a prezentat ieri, 2 februarie, actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei. Documentul prevede includerea anumitor activități din domeniul gazelor naturale și al energiei nucleare pe lista activităților economice pe care Uniunea Europeană le va finanța în cadrul tranziției spre o economie verde.

Au fost stabilite condiții stricte. În ambele cazuri, activitățile trebuie să contribuie la tranziția către neutralitatea climatică.

În cazul energiei nucleare, activitățile trebuie să îndeplinească o serie de cerințe în materie de securitate nucleară și de mediu.

În ceea ce privește gazele naturale, activitățile trebuie să contribuie la tranziția de la generarea energiei pe bază de cărbune către energia produsă din surse regenerabile.

Parlamentul European și Consiliul au la dispoziție patru luni pentru a formula obiecții, dacă vor considera necesar. Ambele instituții pot solicita prelungirea perioadei de examinare cu două luni.

Consiliul poate formula obiecții cu majoritate calificată consolidată – cel puțin 72 % din statele membre, adică 20 de state. Parlamentul European poate formula obiecții prin votul majorității membrilor săi.

În dezbaterile din Parlamentul European, voi sprijini finanțarea din bani europeni a investițiilor în energie nucleară și gaze naturale. Oricât de frumos ar suna un deziderat pe hârtie, trebuie să ținem cont de realitatea din teren. Nu ne putem baza exclusiv pe energia provenită din surse regenerabile, în condițiile costurilor ridicate pe care le presupune această modalitate de producție.

Dacă niciuna din instituțiile menționate nu formulează obiecții, Actul delegat complementar va intra în vigoare și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023.

S-ar împlini, în acest fel, un deziderat al României. În octombrie 2021, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să includă energia nucleară și gazul natural în actul delegat privind taxonomia, pentru ca aceste surse de energie să fie finanțabile prin bani europeni. Franța, Slovenia, România și alte țări din centrul și estul Europei au făcut apel la includerea energiei nucleare pe lista investițiilor.

De ce este importantă pentru România includerea acestor două surse de energie în reglementările privind Pactul Verde? Din două motive:

1. În domeniul nuclear, România are un acord cu SUA privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. De asemenea, Nuclearelectrica și NuScale au încheiat un parteneriat pentru pentru implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) în România.

2. România vizează extracția zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Modificarea OUG 114/2018, pentru a permite acest lucru și a oferi predictibilitate investitorilor din domeniu, este pe lista priorităților legislative ale PNL.”

(Dan Motreanu- eurodeputat liberal)

VREMEA

Giurgiu
ploaie ușoară
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
70 %
2.7kmh
100 %
mar
6 °
mie
8 °
joi
7 °
vin
5 °
sâm
8 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com