Ajutorul este destinat pomicultorilor și cultivatorilor de fructe de pădure sau de viță de vie. Aceștia pot primi granturi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică.

Vor fi acordate granturi de 875 lei pentru un hectar, iar suma alocată fiecărui beneficiar este de maximum 173.211,50 de lei. Ajutorul se acordă potrivit cererii unice de plată 2022, pentru suprafețe de minim 0,1 hectare și maxim 200 de hectare, chiar dacă suprafața declarată este mai mare de 200 de hectare.

Grantul se va acorda pentru cheltuieli efectuate în intervalul 24 februarie 2022 – 12 august 2022 pentru achiziția de materiale, produse fertilizante, produse de protecție a plantelor ori de combustibil.

Bugetul schemei de ajutor este de 126 de milioane de lei, din care 63 de milioane de lei finanțare externă nerambursabilă și 63 de milioane de lei de la bugetul de stat.

În urma solicitărilor Parlamentului European care au reflectat dorința statelor membre și ale federațiilor de producători, pe 23 martie anul acesta, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar de criză care include posibilitatea alocării a maxim 35.000 de euro/beneficiar prin scheme de ajutor excepționale destinate susținerii producătorilor din sectoarele agricole”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)