Dan Motreanu: „70% dintre români vor beneficia de plafonarea prețului și a schemei de compensare a facturilor la energie în perioada noiembrie 2021 – martie 2022”

0
247

Parlamentul României a aprobat astăzi măsurile de sprijin pentru plata consumului de energie, măsuri propuse și susținute de ministrul energiei Virgil Popescu.

S-a introdus plafonarea prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi aplicată, indiferent de consum, pentru spitale, unități de învățământ, creșe, profesii liberale, ONG-uri, furnizori de servicii sociale, unități de cult.

Clienților casnici li se va acorda o compensare unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, la energia electrică. Dacă prețul crește peste 1 leu/KWh, intervine plafonul. Din acest preț plafonat, se va scădea compensarea acordată, de 0,291 lei/KWh, deci prețul maxim va fi de 0,71 lei/KWh.

Totodată, compensarea acordată clienților casnici pentru gaze naturale crește până la maxim 33% din valoarea facturii.

Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocrație. Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.

Consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a cere amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare.

Pentru IMM-urile care sunt consumatori finali se aplică scutirea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei”.

(Dan Motreanu – președinte PNL Giurgiu)