AcasăActualitateDacă vreţi să fiţi prevenit la cutremure luaţi-vă un animal în casă

Dacă vreţi să fiţi prevenit la cutremure luaţi-vă un animal în casă

un-al-patrulea-cutremur-s-a-produs-astazi-in-vrancea-426954Tot mai mult în ultima vreme se vorbeşte despre un eventual cutremur devastator în România. În toată ţara au început exerciţii de adăpostire în caz de cataclisme… Foarte puţini ştiu însă cât de simplu pot preveni un risc major în caz de seism, adoptând un animal în gospodărie…

Animalele, prevestitoare de cutremure

Prima relatare scrisă a comportamentului prevestitor de cataclisme al animalelor datează din anul 373 î.C., când grecii au notat că şoarecii, şerpii, veveriţele au părăsit în grabă oraşul Helice cu câteva zile înainte ca un cutremur  să-l distrugă. Chiar şi albinele şi-au părăsit stupii şi au roit. Statistica recentă, în urma valului tsunami din Aceh, nordul Sumatrei, şi a cutremurului din Peru, a demonstrat că doar animalele închise nu au putut scăpa, restul fugind din timp. Un experiment condus de dr. Stanley Coren, de la Universitatea British Columbia, din Vancouver, Canada, a stabilit cu exactitate ce anume nelinişteşte câinii înainte de cutremure şi mai ales care dintre rase reacţionează în avans.

Cap mic şi urechi ciulite

Experimentul s-a făcut pe 193 de câini din toate rasele, cu caracteristici deosebite. Rezultatul a fost că rasele cunoscute ca având un auz deosebit de fin sunt cele care anunţă pericolul chiar şi cu două săptămâni înainte. Se comportă ca şi când „ceva“ îi sâcâie foarte tare: latră aparent fără motiv, se cer afară şi, dacă sunt lăsaţi să iasă, fug fără o direcţie anume, ci doar ca să se depărteze de sunetul ce-i deranjează. Dacă nu pot evada din zona iritantă, devin agresivi. Cu 24 de ore înaintea unui cutremur care a avut epicentrul în Seattle, dar care s-a resimţit şi în Vancouver, jumătate dintre câinii selectaţi pentru studiu au devenit neliniştiţi. Toţi aveau urechile ascuţite. Câinii cu urechile lăsate, de exemplu cei din rasele Cocker, Setter etc., n-au reacţionat decât la neliniştea celorlalţi. Dr. Coren a concluzionat că cei mai buni prevestitori de cutremure sunt câinii cu capul mic şi urechi ascuţite, care aud mult mai devreme ce se petrece în pântecele pământului. Iepurii, cu un auz extrem de fin şi cu o frică naturală ce poate salva multe vieţi, chiar omeneşti, reprezintă „senzori“ foarte precişi ai cutremurelor. Iepurii devin neliniştiţi, nu mai mănâncă şi se izbesc de pereţii cuştilor în încercarea de a evada, înainte de producerea unui cutremur. Totuşi, dr. Coren atrage atenţia că animalele cu auzul foarte dezvoltat reacţionează la orice sunet enervant.

Chinezii au inclus animalele în sistemul de avertizare

Specialiştii chinezi iau în considerare comportamentul animalelor, pe care l-au inclus în sistemul naţional de avertizare seismică. În 1975, autorităţile din oraşul Haicheng, cu un milion de locuitori, au ordonat evacuarea populaţiei din cauza manifestării ciudate a câinilor. Câteva zile nu s-a întâmplat nimic. Când erau pe punctul de a ridica starea de alertă, s-a produs un cutremur de 7,3 pe scară Richter, care a afectat 90% din structurile caselor. Experţii chinezi de la Centrul de Seismologie din Nanning au o fermă de şerpi. Până în prezent s-a constatat că şerpii simt cutremurele care au epicentrul pe o rază de 120 de kilometri de fermă, cu cinci zile înainte de a se produce. Îşi părăsesc cuiburile şi încearcă să iasă din îngrădire, devenind foarte agresivi.

James Berkland, un geolog american, pretinde că poate prevesti un cutremur cu o acurateţe de 75%, doar citind ziarul, la rubrica „Animale pierdute“ şi corelând aceste date cu ciclurile Lunii. Înaintea unui cutremur major, câinii cu auz foarte bun încep să dispară de acasă cu două săptămâni înainte. Urmează pisicile şi purceluşii de Guineea. Berkland a fost dat afară de la un institut de geologie pentru că a prezis cutremurul din 1989 de la Loma Prieta, nordul Californiei, după metoda sa „neştiinţifică“. Deşi s-a dovedit exactă.

Ce semne trebuie luate în seamă

Fermierii sunt cei mai avizaţi, pentru că şi caii, vacile, oile, găinile simt cutremurele. Când toată ograda ţine un concert infernal, e clar că se va petrece „ceva“. Porumbeii nu intră în adăpost şi zboară dezorientaţi. Porcii, dacă sunt mai mulţi în acelaşi ţarc, se bat între ei. Găinile nu mai fac ouă şi devin agitate. Albinele părăsesc stupii fără să fie atacate. ?oarecii ies din ascunzători şi se lasă prinşi de oameni cu mâna liberă. Până şi furnicile şi gândacii de casă ies la drumul mare fără teamă şi migrează în ritm alert. În Anglia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a constatat un comportament neobişnuit al animalelor înaintea raidurilor aeriene. Fermieri britanci ştiau cu câteva ore înainte că sosesc avioanele de bombardament. Specialiştii cred că vibraţiile create de avioanele în zbor erau resimţite de animale. Tot un soi de vibraţii simt şi înaintea unui cutremur major. În India, în Tamil Nadu, o întreagă colonie de păsări şi-a părăsit în grabă habitatul, refugiindu-se pe un deal, doar cu câteva minute înainte ca valul uriaş din 2004 să măture coastele. Migraţia subită a fost observată de cercetători, dar n-au făcut legătura cu dezastrul ce urma să-i lovească. Totuşi, doar pe baza comportamentului animalelor, nu se poate şti exact „când“ se va produce dezastrul. Asta nu înseamnă că toate cele de mai sus trebuie ignorate.

(Jurnal)

 

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
56 %
2.7kmh
100 %
lun
22 °
mar
24 °
mie
25 °
joi
20 °
vin
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!