AcasăActualitateDacă tariful de 4 lei/km al taximetrelor , la Giurgiu, va...

Dacă tariful de 4 lei/km al taximetrelor , la Giurgiu, va fi aprobat, va fi cel mai ridicat din țară! Care sunt prețurile, pe kilometru, în celelalte orașe din țară…

Conform unei  informații pe facebook ”din cauza majorărilor de carburant din ultima perioadă, dar și a creșterii altor costuri, Camera Taximetriștilor din Judetul Giurgiu a propus majorarea tarifului maximal de distanță cu 1 leu”, la nivelul Municipiului.   În consecință valoarea pe kilometru ar ajunge la 4 lei!

Aceeași sursă precizează faptul că din dorința municipalității de a veni în sprijinul populatiei, având în vedere situația financiară a populației, conducerea Primăriei a propus ca prețul să nu sară de 3.5 lei/ km.

Decizia finală urmează a fi luată în urma votului consilierilor locali, într-o viitoare ședință a Consiliului local, după ce proiectul  va  fi oferit spre consultare publică.

Surprinși de prețul exagerat pe kilometru, câțiva giurgiuveni ne-au sugerat să facem o comparație cu prețurile practicate în țară și iată care sunt rezultatele:

Euro Taxi Iași practică un tarif de zi (interval orar 06:00 – 22:00) de  2,44 lei/km, în timp ce  tariful de noapte (interval orar 22:00 – 06:00) este de 2,64 lei/km.

”Meridian Taxi”, București, are un tarif de 1,99 lei / km! ”Fulger Taxi” Oradea, o Companie cu 400 de mașini, are relativ același tarif de până în 3 lei/km.

Taxi Constanța , ”Romaris”, are tarif de zi (interval orar 06:00 – 22:00) ,  2,61 lei/km, iar tarif de noapte (interval orar 22:00 – 06:00) ,  2,64 lei/km.

Tarifele taximetrelor  ”Pelicanul” din București variază între 1,89-și 2,19 lei / km. Compania are 850 de taxiuri care acoperă orașul București cât și județul Ilfov.  ”Speed Taxi” București are un tarif unic, indiferent de tipul mașinii, de 2,39 lei/km. Pentru serviciul ”premium”, tariful este de 3,49 lei și se poate plăti cu cardul bancar. Compania are 2.500 de mașini de taxi.

La ”Taxi Leone”,  București, tarifele variază între 1,69 și 1,99 lei / km. La Taxi ”D’Artex”, București tarifele încep de la 1,99 lei / km și se opresc la 2,19 lei /km.

Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, București,  are la dispoziție taxiuri autorizate, cu tarife cuprinse între 1,89 și 3,50 lei/km, fără comandă prealabilă.

”Napoca Taxi” ( care ați înțeles că circulă în orașul Cluj), are tariful de 2,25 lei/km pe timp de zi și de 2,5 lei/km pe timp de noapte.Se pare însă că tarifele de taxi vor fi majorate la 3,11 lei/km pe timp de zi, iar pe timp de noapte, prețurile vor crește la 3,25 lei/km.

De precizat că recent Comisia de prețuri a avizat ajustarea tarifelor, însă nu așa cum s-a solicitat de către Asociație.

Totodată, taximetriştii din Cluj, cât și din alte localități ale țării, vor fi obligaţi să aibă POS. Amenzile celor care nu se conformează vor ajunge și până la valoarea de 50.000 lei!!

La noi la Giurgiu POS-ul este deocamdată o invenție de domeniul fantasticului, pe care niciun taximetrist nu o dorește, deși suntem în era digitalizării. De bonul fiscal nici să nu mai amintim, fiind o raritate în peisajul taximetriei locale.

Deși distanțele sunt mici, la noi în municipiu scuzele sunt mari și de tot felul. ”Clienți puțini coane Fănică, ce să facem! Așa că hai să luăm pielea de pe ăștia, de se suie la noi în mașină!”,  par să gândească taximetriștii noștri,  cu voce tare!

Recent un UBER luat de la Hotel ”Iaki” din Mamaia, până la ”City Mall” în Constanța, după o călătorie de un sfert de oră, ne-a costat 20 de lei, evident cu eliberarea bonului fiscal! La întoarcere, un alt UBER, un alt șofer, însă aceeași sumă! La noi, la Giurgiu, trei taximetre, trei costuri diferite, pe aceeași distanță și fără bon fiscal!  Din cartierul Tineretului până pe șoseaua Sloboziei, tot 20 de lei! Faceți singuri comparație!

Mai mult de atât…Pe aplicația UBER, atât  la începutul cât și la finalul cursei comandate,  ni s-a transmis pe telefon numele și prenumele șoferului, numărul de înmatriculare și marca taxiului, valoarea cursei, cerându-ni-se să evaluăm condițiile de transport, atitudinea șoferului și să dăm note. Bă ești Prost! Bă ești nebun? Păi n-o să vezi așa ceva în Giurgiu nici când o călători porcul, în rol de animal de companie, în metroul bucureștean!

Nivelul de educație și totodată nivelul de civilizație, cât și lipsa de educație a multora face ca giurgiuveanul onest să plătească un preț piperat pentru o călătorie cu taxiul, în timp ce lipsa controalelor efectuate de instituții abilitate, precum Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, continuă să ne plaseze pe lista orașelor scumpe cu cetățeni…ieftini!

În consecință vom aștepta – cu o oarece resemnare – prețul acceptat pe kilometru, la Giurgiu, nu înainte însă de a-i solicita liderului de sindicat al taximetriștilor giurgiuveni,  să justifice acest preț de 4 lei/km,  pe care mulți dintre cetățeni îl consideră exagerat.

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.7 ° C
18.7 °
18.7 °
68 %
2.3kmh
100 %
lun
22 °
mar
24 °
mie
25 °
joi
20 °
vin
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!