Conform unui raport al Curții de Conturi, citat de adevarul.ro, primăria orașului Bolintin Vale ar fi cheltuit peste 200 000 de euro pentru diverse plăți fictive.

Controlul de audit care a dus la această descoperire a avut loc în perioada iulie – august 2019, experții financiari controlând activitatea fiscală din 2018.

În raportul întocmit la finalul controlului, reprezentanţii Curţii de Conturi spun că au descoperit la această primărie abateri financiar-contabile de peste 55 de milioane de lei. Majoritatea abaterilor sunt cauzate de neconcordante ale contabilităţii, însă au fost descoperite şi plăţi nelegale efectuate de administraţia locală.

De exemplu, 51.000 de lei au fost plătiţi nelegal pentru lucrări neexecutate pe o suprafaţă de 200 mp la preţul de 215 lei/mp fără TVA (255,85 lei/mp inclusiv TVA), aferentă amenajării drumului de acces betonat GA, la obiectivul de investiţii „Înfiinţare sistem de alimentare cu apă”.

Problema a fost rezolvată chiar în timpul celor două luni de control, primăria efectuând lucrările de betonare a celor 200 de metri pătraţi. Inspectorii Curţii de Conturi spun că au descoperit faptul că primăria a efectuat „plăţi în perioada ianuarie 2016-iulie 2019, pentru achiziţii fictive reprezentând materiale consumabile şi obiecte de inventar, bunuri care nu au intrat în patrimonial entităţii”. Prejudiciul cauzat prin astfel de plăţi fictive a fost de 879.000 de lei.

De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi au cerut „extinderea verificărilor asupra tuturor plăţilor efectuate reprezentând achiziţii fictive de bunuri, stabilirea întinderii prejudiciului, înregistrarea în evidenţa contabilă (inclusiv a sumelor accesorii aferente), precum şi recuperarea acestuia.”

Până la publicarea acestui material, nu am obținut un punct de vedere al primarului din Bolintin Vale, Daniel Trăistaru, urmând să revenim cu o declarație a acestuia, în momentul în care ne va parveni.

(Jurnal)