În data de 13 noiembrie 2015, DNA anunța retinerea pentru 24 de ore a comisarului șef Ionut Damian, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, a comisarului șef de poliție Simion Costel, adjunct al Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat, și a agentului de poliție Ovidiu Cotoi, din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat.

Tribunalul Dolj a decis arestarea celor trei politistii, stând în arest preventiv două luni, iar în ianuarie 2016 fiind trimisi în judecata de către DNA-Craiova. Simion pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si cumparare de influenta, Ionut Damian pentru abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta, iar Ovidiu Cotoi pentru dare de mita. În rechizitoriu s-a retinut că Simion Costel, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Politiei de Frontiera Calafat, i-a solicitat lui Ionut Damian, sef Serviciu Control Trafic Frontiera din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu (sef ierarhic al celor doi), sa-si indeplineasca, in mod abuziv, sarcinile de serviciu privind verificarea activitatii de serviciu a agentului de politie Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Calafat (subaltern al lui Simion Costel), “cerandu-i sa efectueze o cercetare administrativa formala”. Procurorii au sustinut ca lui Cotoi i-a fost aplicata o sanctiune simbolica, desi faptele de care se facea vinovat erau de o gravitate ridicata. Mai mult, DNA Craiova a acuzat ca Simion i-ar fi solicitat lui Cotoi sa-i dea pește, care ar fi urmat sa ajunga la seful lor, Ionut Damian, pentru a-l “recompensa”, iar Cotoi i-ar fi dat lui Simion in afara de peste, si o sticla de whisky de 0,7 l.

În cauza de fata, desi s-au administrat probe in sprijinul invinuirii, persista totusi indoiala in ceea ce priveste vinovatia inculpatilor, intrucat nu a rezultat cu certitudine savarsirea infractiunilor pentru care cei trei inculpati au fost trimisi in judecata, astfel încât solutia de achitare dispusă de instanta de fond în baza art. 16 lit. a, b și c cod procedura penală, este legala si temeinica.

În motivarea deciziei de achitare remisa de catre Curtea de Apel Craiova redactiei Lumeajustitiei.ro se arata ca persista îndoiala în ceea ce priveste vinovatia inculpatilor, întrucât nu a rezultat cu certitudine savarsirea infractiunilor pentru care cei trei politisti au fost trimisi in judecata. In plus, se vorbeste despre probe selectiv alese. Instanta a demontat si acuzatia potrivit careia lui Cotoi i-a fost aplicata o sancțiune simbolică si că a fost cercetat de ochii lumii, “deși faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată”, si că acesta ar fi fost protejat de șef.

CA Craiova arată în motivare că martorii audiați au arătat, atât în cursul urmăririi penale, cât și la instanța de fond, dar si la cea de apel, că sancțiunea aplicată lui Cotoi a fost similară cu alte sancțiuni aplicate altor persoane care au săvârsit abateri disciplinare mult mai grave. În motivarea deciziei de achitare se mai arată că nu există probe că Ovidiu Cotoi a dat pește și whisky pentru a nu fi sancționat sau să fie sancționat mai blând.

(Jurnal)