Curtea Constituțională a hotărât în privința botnițelor câinilor

0
336

CCR a hotărât că în această categorie intră patrupedele care mușcă sau atacă, fără să fie provocați, sau care participă sau au fost antrenați să participe la lupte între câini. Nu se precizează, însă, nicăieri, dacă este vorba și despre câini de mici dimensiuni care latră, din instinct, doar la păsări și animale.

CCR a statuat aceste modificari prevăzute în Ordonanța de urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Din această categorie sunt exemplificate rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Stăpânii riscă amenzi între 1500 și 3000 de lei dacă câinii lor nu poartă botniță și nu sunt ținuți în lesă în localuri publice, în mijloace de transport în comun, în orice alt loc public sau în părțile comune ale imobilelor.

De asemenea, cei care au astfel de câini trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să aibă minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru o infracțiune contra persoanei.