Cum va arăta viața după pandemia de COVID-19? Care sunt cele 3 schimbări majore…

0
437

Sociologii își pun de pe acum întrebarea cum va arăta viața după Pandemia de COVID-19, în ciuda estimărilor specialiștilor în microbiologie , conform cărora foarte mulți ani de acum încolo va trebui să purtăm măști și mănuși de protecție…

 Noua normalitate ar putea însemna pe viitor: muncă de acasă, telemedicină și aplicații prin care e supravegheată populația.  Toți abia așteptăm ca pandemia de coronavirus să se stingă și viața să revină la normal. Dar va mai fi vreodată ca înainte?

Cotidianul  The Guardian vorbește despre “noua normalitate” post-COVID, în care munca de acasă nu va mai fi ceva excepțional, nici telemedicina, în care vom fi chiar mai dependenți de tehnologie decât înainte, ba chiar și controlați prin ea.

Pandemia de COVID a apăsat butonul de fast-forward  ( derula înainte – n.n.) și a făcut oamenii să accepte lucruri pe care generații întregi le-au respins, total sau parțial.

Trei schimbări majore sunt posibile însă:

  1. Munca de acasă, practicată înainte de criza COVID în prea mică măsură ca să conteze, e acum aplicată la scară largă. Companiile care se temeau că acest sistem nu va funcționa, iar acum au văzut că merge, nu vor avea o problemă să extindă munca “remote” și după ridicarea carantinei, crede publicația britanică. Rămâne de văzut ce va cântări mai mult în ochii angajatorilor.
  2. Și felul în care se practică medicina a fost transformat de criza COVID. Acum, majoritatea consultațiilor se fac online.
    Experții din sănătate cred că practicarea telemedicinei va continua în foarte mare măsură și după ce va trece criza COVID.
  3. O altă practică pe a cărei prelungire dincolo de criza COVID pariază The Guardian este supravegherea populației prin intermediul tehnologiei.

Aplicațiile dezvoltate de companii sunt folosite pentru urmărirea persoanelor cu care bolnavii de COVID au intrat în contact, pe modelul care în Coreea de Sud a dat roade în stoparea răspândirii coronavirusului: testare-urmărire-tratare.
 Înainte de pandemie, populația respingea în masă un astfel de control. Acum însă, oamenii descarcă de bunăvoie aplicațiile, pe care nu le mai percep ca malefice, ci benefice, pe telefoanele lor.

Le vor dezinstala ei când criza COVID va fi de domeniul trecutului? Sau vor uita de ele? Sau vor alege să le păstreze în telefoane, speriați că o nouă calamitate poate lovi oricând, pe ideea “paza bună trece primejdia rea”? Vom trăi și vom vedea!

(Jurnal)