Masa rotundă găzduită de Consiliul Judeţean Giurgiu luni, 17 iulie, a scos la iveală o realitate pe care o ştim cu toţii, dar pe care încercăm să o ascundem sub preş: numărul femeilor abuzate (de parteneri sau de persoane necunoscute) este în creştere. Statisticile prezentate în cadrul seminarului cu tema „Violenţa domestică în judeţul Giurgiu în contextul societăţii Româneşti” nu sunt deloc îmbucurătoare.

La întâlnire au participat, pe lângă președintele CJ, Marian Mina și europarlamentarul social-democrat Viorica Dăncilă, primarul municipiului, Nicolae Barbu, deputatul Elena Dinu, senatorul Cristian Marciu, șefi ai instituțiilor cu atribuții în ordinea și liniștea publică, dar și în salvarea de persoane,

Viorel Polexe, insepctorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu a precizat că, în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut de la 189 la 323. Cele mai multe, 223, au fost raportate în mediul rural, dar nici mediul urban nu este ocolit de violenţe: circa o treime din cazuri. În ceea ce priveşte locul în care s-au petrecut abuzurile, 71 au fost raportate la domiciliu, în timp ce restul de 252 în alte locuri.

„Cauzele care duc la violenţe sunt, în general, aceleaşi: alcoolul, educaţia precară, situaţia financiară şi, nu în ultimul rând, gelozia. Victime ale violenţei cad, în primul rând, soţiile, dar nici soţii nu sunt scutiţi de asemenea ieşiri. De aceea, tot ce putem face noi, ca poliţişti, este să instituim un ordin de protecţie, numit INTERDIT PLUS, care va intra în vigoare în curând”, spunea şeful poliţiei giurgiuvene.

Pe larg despre discuțiile purtate, dar și despre concluziile și posibilitățile de atenuare a fenomenului, în ediția tipărită a publicației noastre de miercuri, 19 iulie.

(Jurnal)