Cum se vinde democrația, la Giurgiu, pe 50 de lei…

0
1582

La al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, reporterii de la digi24 au făcut un experiment: cu ce preț și-ar vinde unii români dreptul constituțional de a vota.

Astfel, aceștia au mers în mai multe localităţi din judeţul Giurgiu şi i-au întrebat pe oameni dacă sunt dispuşi să îşi tranzacţioneze votul şi să pună ştampila pe un alt candidat decât cel preferat. Au acceptat şi chiar au negociat. Abia când li s-a spus că mita electorală se pedepseşte cu închisoarea şi-au dat seama de gravitatea faptelor.

Experimentul a început într-un sat din judeţul Giurgiu. Deşi legea spune foarte clar că mita electorală este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, localnicii au acceptat foarte ușor să îşi vândă votul pentru câţiva lei.

În înregistrarea făcută cu camera ascunsă, înregistrare ce poate fi vizionată aici, reporterii negociază votul contra sumei de 50 de lei. Mai mult, când cetățeanul abordat pe stradă realizează că se poate îmbogăți extrem de ușor, propune să fie incluși în „circuit” și alți membri ai familiei, aflați la un magazin din apropiere.

Din cauza lipsurilor materiale, aceşti oameni, ca de altfel mulţi dintre cei care locuiesc la sate, sunt extrem de vulnerabili în faţa unor astfel de situaţii.

În localitatea Stoeneşti-Giurgiu, a fost un du-te-vino continuu, la fel ca în primul tur de la alegerile prezidențiale. Mai mult, oamenii primarului au fost surprinși de reporteri cărând, toată ziua, alegători la secțiile de votare, toată acțiunea fiind „supervizată” de vreo șapte indivizi, care, la vederea camerei de filmare, încearcă să se ascundă. Primarul comunei, Ene Ilie, în schimb, nu se ferește. Susține, în fața reporterilor digi24.ro, că nu este nimic ilegal în ceea ce fac respectivii. Mai mult, ironic, le răspunde reporterilor că cei șapte stau acolo „de plăcere”. Conform celor spuse de cei de la digi24.ro, nici polițistului care a trecut prin zonă, în momentul în care grupul amintit supraveghea secția de votare, nu i s-ar fi părut nimic în neregulă.

În comuna păstorită de Ene Ilie, prezența la vot în cele patru secții de votare amenajate a fost de peste 80%: la Școala cu clasele I – IV Ianculești – 81,65%, la Căminul Cultural Stoenești – 88,20%, la Grădinița cu program normal Stoenești – 89,94%, iar la Școala cu clasele I – IV Mirău – 99,18%.

(Jurnal)