Medicul militar, Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită, nu va fi obligatorie și că din cauza resurselor limitate ale producătorilor, campania de vaccinare se va face în trei etape.

Estimările arată că, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârșitul pandemiei, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populație, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Asta ne și propunem și sper să și reușim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment și fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia aceasta decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare.

Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară, în niciun caz și va fi condiționată sau obligatorie și din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte și din surse sigure și credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că este important de reținut că pentru ca vaccinarea să duca la sfârșitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă, estimat la aproximativ 60-70% din populație.

Vaccinarea se va face în trei etape, începând cu angajații din sistemul sanitar și din cel al asistenței sociale și finalizând cu populația generală.

(Jurnal)