Pe 26 ianuarie, așa cum scriam zilele trecute, nostalgicii l-au comemorat pe Nicolae Ceaușescu , data însemnând ziua de naștere a dictatorului. Cei ce nu au trăit acea perioadă trebuie să știe că înainte de 1989, luna ianuarie era foarte importantă în viața familiei Ceaușescu și, implicit, al întregii națiuni. Pe data de 7 își sărbătorea ziua de naștere prima femeie a țării. Născută la Petrești, Elena Ceaușescu era cea care deschidea seria recepțiilor oferite de familia care conducea România pentru ca la finalul lunii să îi vină rândul lui Nicolae Ceaușescu, născut pe 26 ianuarie.

Despre petrecerile ținute cu aceste ocazii importante, nu se rețin prea multe detalii. Apropiații celor doi spun că aceștia își primeu musafirii, care se înghesuiau să le aducă osanale și cadouri, după care totul se încheia cu o masă în cadru restrâns.

Rămâne însă de poveste unul dintre cele mai amuzante evenimente legate de un cadou pe care cuplul prezidențial l-a primit cu ocazia unui… Revelion.

Nici un secretar de partid, directoraş, chiar şi oameni simpli nu ratau ocazia de a le trimite celor doi cadouri. 

”Aproape toţi trimiteau nişte prostii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Sa trăiţi Tovaraşu’ Ceauşescu». Şi te ştergeai cu picioarele pe nasul lui. Tablouri făcute după fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. În ultimul an s-a luat hotărârea ca noi să trimitem fiecărui judeţ în parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case şi palate ale lui Ceaușescu. Mobilă, obiecte decorative, ceva care să fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o expozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”,  povestea în urmă cu câțiva ani, arhitectul Camil Roguski, unul din oamenii de casă ai soților Ceaușescu, citat de Adevărul.