Cum se rezolvă defrișările în Turcia în raport cu cele făcute în România 

0
229

greenpeace-defrisari_30997500Proiectele mărețe ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan sunt tot mai criticate în Turcia de către partidul de opoziție și mai ales  apărătorii mediului. Cel mai recent scandal a fost declanșat de către noul proiect încurajat de către Erdogan ce ar urma să fie gata în 2017 . Este vorba despre realizarea celui de al treilea aeroport internațional, care va fi capabil să primească 159 de milioane de pasageri anual! Impresionant, nu!

 Aeroportul va răsări pur și simplu din pământ, undeva  în nord-vestul Istambulului, decimând pădurile din jur, după cum relatează multe din publicațiile turcești.  Sensibil la aceste atacuri din partea adversarilor politici , a ONG-urilor și a presei, Erdogan  a promis relocarea a peste 300.000 de arbori , procesul fiind în plină desfășurare. Ba mai mult  președintele turc Edogan  i-a asigurat pe concetățenii săi  că în total , spre compensare,  în zonă vor  fi plantați aproape două  milioane (!!) de arbori, pentru ca mediul să nu sufere.

Citeam această știre împreună cu  colegii de redacție și ne gândeam la defrișările masive efectuate în România în ultimii  25 de ani ce n-au convins încă pe niciunul dintre președinții care s-au perindat pe la conducerea acestei țări să dea vreo lege care să-i oblige pe  cei care au creat acest dezechilibru ecologic să refacă zonele, plantând, pe cheltuiala lor, arbori.

Dar cum am putea beneficia de o asemenea lege când în parlamentul României   se scund indivizi de tipul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc , reţinut pentru retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, în care este acuzat de către DNA pentru  şase infracţiuni:  constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

(Marian TARU)