Conform ultimului recensământ, în judeţul Giurgiu aproximativ 70 de persoane s-au declarat a fi de etnie maghiară. Numai că scrutinul din 26 mai, pentru Parlamentul European, a produs o surpriză: UDMR (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) a obţinut, la Giurgiu, peste 700 de voturi. Mai exact, 731 de voturi, adică de vreo 10 ori numărul maghiarilor declaraţi.

Explicaţia acestui fenomen a dat-o primarul municipiului, Nicolae Barbu, în cadrul conferinţei de presă de miercuri, 29 mai:

„Am explicat multora unde sunt voturile UDMR-ului în fiecare judeţ. UDMR este partid parlamentar, deci are dreptul să pună oameni în secţiile de votare. Nu au de unde să aducă atâţia oameni câte secţii sunt, 18.000 – 19.000 de secţii, ar însemna să depopuleze Covasna sau Harghita! Drept urmare, există o convenţie – a existat dintotdeauna – a UDMR-ului cu partidele mai mari, puternice în judeţul respectiv. Apoi vin şi spun: Avem dreptul să punem oameni în fiecare secţie, vă lăsăm vouă, partidului cutare, să vă puneţi şi voi oamenii voştri. Aşa vă mulţumiţi şi oamenii din partid, dar avem pretenţia ca, în fiecare secţie de votare în care aţi pus reprezentant, să ne aduceţi cel puţin două voturi. Şi aşa, cu ce au mai votat şi ai lor, s-au adunat cele şapte sute de voturi!”, a explicat primarul Nicolae Barbu.