Faptul ca ai devenit peste noapte proaspata mamica nu inseamna automat ca stii exact ce trebuie sa faci in aceasta meserie noua, pe care ai ales-o. Ai nevoie de o multime de sfaturi de la femeile experimentate din familie (mama si bunica), de informatii de la medicul de familie sau din revistele de specialitate, chiar de unele recomandari pe care le poti obtine de la alte mamici cu care comunici.

Alaptarea copilului din prima zi de viata este foarte importanta pentru cel mic deoarece laptele matern are o contributie mare la formarea unui sistem imunitar cat mai bun si la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa. Exista insa situatii in care mamicile nu pot alapta si atunci singura solutie este gasirea unor mame care iti pot oferi lapte matern sau cumpararea formulei de lapte praf adecvate de pe site-ul Elaptepraf.ro pentru varsta si greutatea copilului tau.

 

Iata cum prepari laptele praf:

 

  1. Formula trebuie sa fie ideala pentru a reduce riscurile de imbolnavire.Totul incepe prin prepararea cum trebuie a recipientelor care trebuie sa fie sterile. Te speli pe maini inainte de a incepe, apoi clatesti biberonul cu apa rece, la fel tetina, inelul de fixare, capacul biberonului. Le speli cu detergent de vase si apa calda, apoi le clatesti iarasi cu apa rece. Toate recipientele sunt sterilizate adecvat cu aparatele speciale sau prin fierbere;
  2. Se fierbe apa timp de 1 minut si se lasa la racit pentru 30 de minute. De preferat, poate fi folosita apa de la robinet, din sticle imbuteliate, dar nu de la fantana pentru ca are nitriti si impiedica transportul oxigenului la tesuturi, iar intoxicatia poate pune viata copilului in pericol. Dupa ce ai terminat aceasta operatiune, citesti instructiunile pentru prepararea laptelui, pe care ti le pune la dispozitie producatorul;
  3. Este obligatoriu sa respecti cantitatile corecte, altfel bebe va avea probleme de crestere, diaree sau constipatie. In biberon se pune apa fierbinte, apoi laptele praf (1 masura la 30ml de apa), se monteaza tetina, capacul biberonului si se agita recipientul pentru omogenizarea continutului;
  4. Continutul nu poate fi oferit imediat copilului pentru ca s-ar putea frige, asa ca trebuie racit pana la o temperatura potrivita sub jetul apei de la robinet sau intre doua pungi cu gheata. Dupa ce este racit, se sterge cu ajutorul unui prosop, se agita din nou si este verificata temperatura lichidului turnand cateva picaturi de lapte pe antebrat. Lapticul trebuie sa fie cald pentru ca micutul sa-l poata bea nici rece, nici fierbinte;
  5. Desi unele mame folosesc cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele pentru bebelus, aceasta nu este cea mai buna solutie deoarece lichidul nu se incalzeste intr-un mod uniform. In mijloc poate fi extrem de fierbinte, iar copilul s-ar putea frige serios. Daca laptele praf nu a fost baut in decurs de doua ore de la prepararea lui, atunci va fi aruncat pentru ca bacteriile incep sa se dezvolte foarte usor.

In concluzie, prepararea corespunzatoare a formulei de lapte praf va fi cea mai buna metoda prin care bebelusul va avea parte de o alimentatie corecta si sanatoasa. In caz contrar, acesta ar putea suferi de boli digestive si chiar nu va castiga in greutate.