După cum am aflat cu toții, în perioada 1 iulie-30 septembrie, Guvernul introduce compensarea cu 50 de bani/litru la carburanți, potrivit OUG 106/2022 (M.O. nr. 657 din 30 iunie 2022).

Astfel, comercianții de carburanți  (n.red.- ”benzinarii”) care oferă clienților această reducere vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru, de la bugetul de stat. Autoritățile speră ca măsura să fie aplicată cel puțin de către marii operatori de benzinării, însa nu este privită drept o obligație legală.

Cu câteva zile în urmă am luat legătura cu președintele Asociației benzinarilor particulari din România, fostul primar al comunei Adunații Copăceni, Ion Tache, căruia i-am solicitat  un punct de vedere privind această decizie a Guvernului.

Se pune problema dacă benzinarii vor respecta acest lucru mai ales benzinarii particulari cât timp  nu este vorba de o obligație, de o constrângere, dar eu cred că mai trebuie să existe  morală, bun simț și mai există și o Ordonanță dată de Guvern ce trebuie respectată – ne spunea Ion Tache.

 Nu cred  însă că cineva își va pune paie în cap , nerespectând  această Hotărâre. Benzinarii particulari , vă asigur că vor respecta Hotărârea de Guvern… Cred și sper că în această perioadă nu se va mai umbla la prețul carburantului. Este adevărat că toată lumea s-a așteptat ca subvenția acordată să fie măcar de 1 leu...

S-a venit însă cu explicații că în alte state prețul carburantului este mai ridicat, dându-se exemplul Germaniei. Trebuie ținut însă cont  de nivelul salariilor și de posibilitățile românilor… să vorbim și de prețul de producție.  Germania, dacă are prețul mai mare decât noi este pentru că au și salarii  mai mari , iar  prețurile de producție ale carburanților sunt mai mari pentru că ei nu au niciun gram de țiței sau dacă au, este foarte puțin. Austriecii la rândul lor n-au nimic…Noi avem 50 % producție de țiței ceea ce înseamnă că  vorbim despre  alte costuri.  …În concluzie nu putem să comparăm prețul de producție al produselor petroliere din România cu prețul de producție al produselor petroliere din Germania – ne-a precizat liderul benzinarilor români.

Conform calculelor unor specialiști din domeniu, la ora aceasta prețul carburantului  în România nu  ar fi trebuit să depășească 7 lei/litru, iar produsele specializate, să fie comercializate cu prețul de până în 8 lei/litru!

Este important de mentionat că Guvernul a luat în calcul si revânzarea carburanților reduși, astfel că va aplica sancțiuni pentru neregulile constate.

Totodată, OUG 106/2022 stabilește că regimul contravențional pentru RO e-Transport intră în vigoare de la 1 octombrie 2022 și nu de la 1 iulie, de când devine utilizarea sistemului, obligatorie. Astfel, firmele au la dispozitie mai mult timp pentru a se adapta la noile măsuri.

(Jurnal)