Așa cum declara Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,  numărul infectărilor noi cu Coronavirus s-a dublat în ultima săptămână față de cea precedentă, în perioada 27 iunie – 3 iulie, fiind înregistrate aproape 8.000 de cazuri, la nivel național, creșterea nepunând însă presiune asupra sistemului de sănătate. De precizat și faptul că 100% din secvențieri au indicat infectări cu Omicron.

Și la Giurgiu, conform declarațiilor directorului Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș CHIVU, au apărut primele cazuri de COVID.

Avem 10 cazuri pe secție și unul în ATI, aflat în stare medie. Din fericire simptomele sunt asemănătoare gripei sezoniere, cu temperatură, dureri musculare…ne spunea directorul Spitalului.  Cei mai mulți dintre  bolnavi sunt tratatți de data aceasta în ambulator. Se prezintă, sunt diagnosticașți și în funcție de simptomatologie și de gravitate, dacă e cazul rămân internați, dar cei mai mulți sunt tratați acasă, după ce li se administrează tratament de către medicul infecționist.

Îmbucurător este faptul că  izolarea nu trebuie făcută decât pentru circa 5 zile. Nu se impune deocamdată stare de Alertă sau de Urgență, doar că fiecare din cei infectați trebuie să conștientizeze că dacă sunt contagioși trebuie să  încerce să îi protejeze pe cei cu care intră în contact… Li se dau oricum indicații ce urmează să facă în momentul în care sunt depistați.

Referitor la măsurile de protecție ce  urmează a fi luate în astfel de cazuri,  directorul Chivu ne mai spunea : Eu am recomandat, nu obligat , ca în Spital să se poarte mască, mai ales personalul. Ca o formă de avertizare asupra pericolului, de aceea personalul medical poartă la rândul său mască. Aparținătorii ce vor veni în vizite, și vor să intre pe secție trebuie să respecțe la rândul lor regulile pe care le impunem. Oamenilor care vin însă în  ambulator nu putem să le solicițăm acest lucru, însă pe secții  o măsură ce se impune – menționa Dragoș Chivu.

Ieri (marți, 5 iulie) din 20 de probe pcr ( se pronunță ”pisiar” = explicație pentru toți cei care fac pe deștepții și comentarii malițioase), 7 au fost pozitive, ceea ce este un procent destul de îngrijorător. Pentru cei ce doresc să fie la curent cu cazurile, noi raportăm    DSP-ului pe toți cei  depistați pozitiv – ne-a mai precizat directorul SJU Giurgiu, Dragoș Chivu.

Potrivit Ministrului Alexandru  Rafila, România, la fel ca alte țări din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de coronavirus, dar asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate.

Ministrul a mai declarat că această creștere a infectărilor este cauzată de subvarianta BA5, care este contagioasă și afectează atât persoanele vaccinate, cât și pe cele trecute prin boală.

Rafila a estimat că la începutul lunii august s-ar putea ajunge chiar la 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, acesta fiind scenariul pesimist.

(Jurnal)