Zilele  trecute scriam despre noile cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână în țară și respectiv în Giurgiu. Conform Institutului Național de Sănătate Publică  numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până în luna octombrie 2018 era de 14.924, din care 59 de decese.

 Cifre destul de alarmante…Iată motivul pentru care am solicitat  în aceste zile părerea deputatului dr. Cristina Elena Dinu, secretar al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților , care ne-a spus:

Revin asupra acestui subiect și susțin ideea vaccinării . Eu sunt o provaccinistă convinsă. Cine nu vrea acest lucru să și-l asume…Eu cred că nu putem să îi punem pe toți ceilalți în pericol. Dacă preferi să îți pui în pericol propriul copil este alegerea ta… 

Deputatul giurgiuvean ne mai spunea că Legea care solicită expres, părinților,  vaccinarea copiiilor  se află în prezent la Camera Deputaților.

Am avut ample dezbateri și consultări pe această temă, la Cameră , părerile fiind  ” pro” și ”contra”…Va trebui luată cât mai urgent o decizie , Legea urmând a fi introdusă din nou în dezbatere publică și în final asumată…

Cristina Elena Dinu mai spunea că Legea ar trebui să impună obligativitatea ”informată”  a cetățenilor.  Spun informată , adică în sensul ca aparținătorii acestor copii să  li se explice de la început la ce riscuri își expun copiii dacă nu îi vaccinează. Cei care hotărăsc prin voința proprie,  după informarea prealabilă, că e bine să nu își vaccineze copiii  să o facă pe propria răspundere. Este adevărat că în proiectul de Lege inițial erau introduse niște măsuri dure, până la decăderea din drepturi a părinților…Nici așa, dar refuzul părinților va trebui să fie oarecum asumat. Dacă Doamne ferește copilul tău pățește ceva, nu te poți îndrepta împotriva statului pentru că tu ai refuzat, invocând acest motiv – a mai precizat Deputatul PSD, Cristina Elena Dinu.   

Întrebată dacă factorii meteo, respectiv  ploile căzute frecvent în ultima vreme au vreo legătură cu apariția cazurilor de rujeolă, dr. Cristina Elena Dinu spunea că ele doar pot crea o stare de vulnerabilitate  în rândul copiilor , dar nimic altceva.  

Cazurile noi confirmate în ultima  perioadă au fost înregistrate în Buzău (7), Iași (24), Galați (2), Bihor (5), Constanța (6), Neamț (16) și în Vaslui, Vrancea, Brăila, Călărași, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Vâlcea  și Municipiul București, câte un caz.

De  reținut că din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală, ne mai spunea deputatul Elena Dinu.

(Florian Tincu)