Ca în fiecare an, și anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale deținuții – cei peste 1400 – încarcerați la Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu beneficiază de un meniu special. Nu același lucru se poate spune despre sărbătoarea Floriilor, legislația aplicabilă sistemului penitenciar neîncadrând, în categoria zilelor festive, această zi.  Astfel, în ziua Floriilor nu s-a impus acordarea unui meniu diferențiat.

„Conform OMJ  nr. 1485/C/2020 din 8 aprilie 2020 pentru aprobarea modificării valorii financiare a Normei de hrană nr. 12 C1 – Supliment zile festive în perioada Sărbătorilor Pascale din anul 2020 şi pentru modificarea Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.147/C/2018, se consideră zile festive: 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie şi 31 Decembrie” se arată într-un răspuns transmis, la solicitarea publicației noastre, de către conducerea Penitenciarului giurgiuvean. În schimb, de meniul special de Paște nu vor beneficia și cei care, în zilele respective, vor fi de serviciu la pază în Penitenciar.

În ceea ce privește Sărbătorile Pascale din anul 2020, meniurile avute în vedere spre distribuire către persoanele private de libertate cuprind:

Prima zi de Paște:

Mic dejun: ceai, pâine, brânză, mezeluri (în funcție de regim/religie);

Prânz:

  • ou roșu, pâine, ceapă verde, ridiche, drob;
  • ciorbă de miel/porc/vită/pui (în funcție de regim, religie);
  • piure de cartofi cu friptură de porc/vită/miel/pui cu sos;
  • 200 g cozonac, 500 ml băutură răcoritoare fără zahăr;

Cină: pilaf de orez cu carne de porc/vită/pui (în funcție de regim, religie).

A doua zi de Paște:

Mic dejun: ceai, pâine, marmeladă, mezeluri (în funcție de regim/religie);

Prânz:

  • ou roșu, pâine, ceapă verde, ridiche, drob;
  • ciorbă țărănească cu carne de porc/vită/pui (în funcție de regim/religie);
  • iahnie de fasole cu cârnați;
  • 200 g cozonac, 500 ml băutură răcoritoare fără zahăr;

Cină: paste cu brânză.

Meniurile prezentate includ suplimentul pentru zile festive (norma 12C1), amintit anterior, precizează reprezentanții Penitenciarului.  Subliniem faptul că, anual, cu ocazia zilelor considerate festive, meniul alocat deținuților cuprinde preparate cu specific tradițional.

Deținuții nu au ținut post

Normele de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate prevăd posibilitatea asigurării unor meniuri de post, în limita valorilor financiare minime şi maxime ale normelor de hrană, în cazul în care persoanele custodiate solicită, în scris, administrației locului de deținere, mâncare de post. Hrănirea persoanelor private de libertate care solicită un asemenea regim alimentar se poate asigura prin eliminarea din structura normelor de hrană a alimentelor care nu sunt indicate, respectiv: brânză telemea, carne, slănină, subproduse sau preparate din carne, untură ori altele asemenea şi înlocuirea acestora cu produse adecvate meniului de post.

La Penitenciarul Giurgiu nu au fost înregistrate, în această perioadă, cereri, din partea persoanelor private de libertate, de alocare la regimul alimentar cu mâncare de post.

La momentul documentării noastre, 14 aprilie, în Penitenciarul Giurgiu se află custodiate un număr de 1473 persoane private de libertate.

(Jurnal)