Bilanţul DNA pe anul 2017 se bazează, conform fostului procuror  general al Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi, pe date statistice care arată că s-au menţinut standardele de eficienţă şi exigenţă, atât la urmărire penală, cât şi în activitatea desfăşurată de procurori în faţa instanţelor de judecată.

Investigaţiile DNA au vizat cauze complexe privind fapte grave de corupţie prevăzute de Codul Penal sau de Legea nr.78/2000, dar şi alte infracţiuni grave, considerate a fi în strânsă legătură cu corupţia ca fenomen complex, aşa cum prevede expres art.13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.43/2002 care statuează asupra competenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA au iniţiat, respectiv finalizat, potrivit competenţei prevăzute de reglementările legislative menţionate, investigaţii comise de demnitari ori persoane cu funcţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală.

În anul 2017 a crescut numărul cauzelor soluţionate şi al soluţiilor dispuse pe fondul cauzei, în timp ce volumul mare şi complexitatea cauzelor în lucru au influenţat durata cercetărilor şi numărul cauzelor finalizate cu trimitere în judecată.

Principalele concluzii care au reieşit din raport sunt legate de creşterea continuă a volumului de activitate, cei 107 procurori având de soluţionat nu mai puţin de 11.234 de cauze. În medie, un procuror a avut de soluţionat un număr de 104 dosare, multe dintre acestea cauze complexe cum ar fi diverse forme de fraudă în achiziţii publice, fraude cu fonduri europene sau în derularea procedurilor de retrocedare a imobilelor etc.
S-au soluţionat pe fond 3.893 de dosare (3.341 dosare în 2016), fiind cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un singur an, de la înfiinţarea instituţiei.
Această activitate a determinat reducerea stocului de dosare faţă de anul precedent.

Tot conform acestui raport, 997 de inculpaţi în 381 de dosare penale au fost trimişi în judecată. Dintre acestea, în 91 de cauze, inculpaţii trimişi în judecată şi-au recunoscut vinovăţia (80 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 2016). A fost înregistrată şi o dublare a numărului de trimiteri în judecată în dosarele cu fonduri europene, fiind întocmite 108 rechizitorii în acest sens, pentru 344 de inculpaţi.

În ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt, 329 de persoane care au ocupat funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante au fost trimise în judecată. Este vorba despre miniştri, senatori, secretari generali sau generali adjuncţi ai unor ministere, primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene sau magistraţi.
În dosare ale DNA finalizate cu soluţii definitive, instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de 924,7 milioane lei.