Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

Reamintim că accesând aplicaţia on-line „Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional”, la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/, se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare în culori diferite. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, în perioada de referință, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi  “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat un număr de 95 de ilegalităţi (34 de infracţiuni şi 61 de contravenţii), amenzile aplicate ridicându-se la 27.200 de lei. Valoarea totală a bunurilor ce urmau să fie introduse în ţară s-a ridicat, conform comunicatului IGPF, la 410.710 lei.

În ceea ce priveşte situaţia din Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu, valorile de trafic au cunoscut o creştere cu aproximativ 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În cifre absolute, situaţia de la Giurgiu s-a prezentat astfel: 30.121 de persoane au fost înregistrate pe sensul de intrare în ţară, iar numărul ieşirilor se ridică la 31.526 persoane. În ceea ce priveşte mijloacele de transport, din cele 10.577 care au ieşit din ţară, cele mai multe, 7.762 au fost autoturismele, urmate de camioane (2.327), microbuze (300 şi autocare (188). Pe sensul de intrare în ţară, numărul autoturismelor a fost de 7.307, al camioanelor, 2.611, al autocarelor – 241 iar al microbuzelor, de 145.

„Timpii de aşteptare nu au crescut în mod semnificativ, chiar dacă, la bulgari, s-a lucrat doar prin punctul de frontieră vechi. Singurele creşteri înregistrate, dar nu cu foarte mult faţă de o perioadă normală, au fost cele din perioada schimburilor de tură. Este posibil ca şi în minivacanţa de 1 iunie să înregistrăm o creştere a traficului prin PTF Giurgiu, iar pentru data de 2 iunie preconizăm o creştere uşoară a timpilor de aşteptare, întrucât se desfăşoară o competiţie – maraton motociclist de la Ruse la Giurgiu”, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, comisar şef Nicu Răboj, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

(Jurnal)