AcasăActualitateCu cât câştigă mai mult bugetarii, deşi sunt plătiţi din banii celor...

Cu cât câştigă mai mult bugetarii, deşi sunt plătiţi din banii celor din sistemul privat! De necrezut!

De mai mulți ani principala temă a concetățenilor noștri este cea a salarizării, ce diferă extrem, între sistemul public și cel privat.

În timp ce în  sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul  devastator. Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor  sunt de părere  specialiștii în economie.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă ca angajaţii din instituţiile statului să aibă un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din companiile private, atât anul acesta, cât şi anul viitor.

Astfel, CNSP previzionează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021.

Spre deosebire, pentru mediul privat Comisia de Prognoză vede un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021.

 Mediul privat şi cel public nu funcţionează după aceleaşi principii. În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Atâta timp cât se cunosc cifrele de vechime şi creşterile menţionate în lege pentru 2021 şi 2022 pentru anumite categorii de personal, previziunea este clară, în condiţiile unui număr de salariaţi relativ constant.Managerii din sistemul privat spun că  sectorul public ”nu a plătit preţul pandemiei, de exemplu, nu se cunosc măsuri de imple­mentare a şomajului tehnic în acest sector“…

Dimpotrivă, pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul dezastruos , pentru toate categoriile de salariaţi, iar scăderea rezul­tatelor s-a datorat unui factor extern, imprevizibil, şi nu unei performanţe mai slabe, spune un expert în resurse umane.

„În 2020, conform studiilor salariale, aproape jumătate dintre companii au îngheţat creşterile salariale, fie pentru că veniturile le-au fost afectate, fie din prudenţă în faţa crizei care a apărut la orizont în primăvară. O parte dintre angajatori au ales totuşi să dea un semnal puternic angajaţilor şi să ofere creşterea salarială negociată sau prevăzută în bugete. Chiar şi atunci când creşterea a existat, ea a fost mică, până în 5%, acoperind cu greu inflaţia“.

În ultimii ani am constatat cu toții adâncirea diferenţelor dintre salariile bugetarilor şi cele din mediul privat.

Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile finan­ciare ale companiilor. În condiţiile în care multe industrii sunt afectate acum de criză şi rezistă sau îşi revin cu greu, este clar că nu vor fi creşteri de salarii. În contextul actual, angajaţii sunt fericiţi dacă îşi pot păstra locul de muncă şi dacă nu li se scade salariul.  De cealaltă parte, salariile de la stat au tot crescut în ultimii ani pentru că nu depind de rezultate concrete şi performanţa angajaţilor. (…) Dar în foarte multe domenii salariile bugetarilor au crescut fără o acoperire reală sau ca urmare a unor măsuri populiste ale politicienilor“...

(Jurnal)  

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
22.5 ° C
22.5 °
22.5 °
70 %
2.1kmh
25 %
lun
37 °
mar
36 °
mie
38 °
joi
23 °
vin
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com