Cu circa două săptămâni în urmă, publicaţia noastră a fost prima, pe plan local, care a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă un nou joc online, numit „Balena Albastră”. La vremea respectivă, mulţi ne-au acuzat, poate, de faptul că încercăm să inducem panica în rândul populaţiei, în special în rândul tinerilor. Mai mult, ni s-a reproşat chiar că, urmare a articolelor scrise, şi a semnalelor de alarmă pe care le-am tras, am vrea să părem „mai catolici decât Papa”, pentru că la Giurgiu nu s-ar putea întâmpla vreodată aşa ceva.
Numai că vocile răutăcioase ar trebui să tacă, iar rău-voitorii să ia aminte. După ce am atras atenţia autorităţilor, prin intermediul articolelor noastre, asupra pericolului pe care îl reprezintă „Balena Albastră”, lucrurile au început să se mişte. Astfel, la data de 28 martie, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au derulat o serie de activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile, victimizării minorilor și a siguranţei în mediul online, la trei instituţii de învăţământ din judeţ: Liceul Tehnologic Nr. 1 Prundu , Şcoala Gimnazială Nr. 1 Prundu și Liceul Tehnologic „Udrişte Năsturelu ”, Hotarele.
Pe timpul acțiunii au fost prezentate elevilor mai multe filme tematice în care tinerii au fost victime sau autori ai unor infracțiuni, fiindu-le făcute recomandări pentru a nu fi ademeniți sau înșelați de diverși indivizi pe site-urile şi reţelele de socializare pe care le frecventează.
“Un accent deosebit s-a pus pe jocul online Balena Albastră pentru care polițiștii fac următoarele recomandări preventive:
– în cazul în care vă simţiţi ameninţaţi de „prietenii” din mediul online, căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Nu ascundeţi aceste trăiri!
– aveţi mereu în atenţie persoanele cu care interacţionaţi pe reţelele de socializare sau e-mail, messenger şi forumuri!
– dacă în jur, observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunțații autorităţile!
– dacă observaţi semne, cuvinte, pictograme desenate pe mâini, pe cărţi, pe caiete, anunțații autorităţile!
Pentru orice amenințare fie ea și virtuală anunțați Poliția!”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu.
Din cele spuse de poliţiştii giurgiuveni, acţiunile de acest fel vor continua şi în alte unităţi şcolare din municipiul şi judeţul Giurgiu.
(Jurnal)