Criză la Evidența Populației. Cărțile de identitate se eliberează doar pentru situații excepționale

0
751

De aproximativ o lună de zile, numărul cărților de identitate eliberate de Direcția de Evidența Populației Giurgiu a scăzut, de la 300, la doar 20 de bucăți pe săptămână. Motivul este, după cum preciza directorul Carmen Ciobanu, legat de lipsa plasticului special folosit la tipărirea acestor documente.

„Important de știut este faptul că actele de identitate expirate rămân, totuși, valabile, încă 90 de zile, în perioada stării de alertă. Noi suntem încă în stare de alertă, deci cei ale căror documente au expirat le pot folosi în continuare. La acest moment, eliberăm cărți de identitate noi doar în cazuri excepționale, și aici mă refer la situații în care oamenii vor să acceseze un credit bancar, iar băncile nu acceptă încheierea contractelor în baza unor acte expirate. În rest, dacă este vorba despre un document de identitate pierdut, sau dacă solicitantul are nevoie de deplasare peste hotare, eliberăm acea adeverință de identitate, a cărei valabilitate este 1 an de zile, iar ea poate fi folosită la eliberarea unui pașaport”, spunea directorul Direcției de Evidența Populației Giurgiu.

La nivelul întregului județ, numărul cărților de identitate nou eliberate a scăzut drastic, la puțin peste 140 de bucăți eliberate. De asemenea, elevii care împlinesc vârsta de 14 ani, pentru înscrierea în examen, dacă nu se reglementează situația, se pot prezenta cu certificatul de naștere și, probabil, cu o declarație.

Carmen Ciobanu mai spunea că speră ca, la mijlocul lunii martie, situația să reintre în normal, odată cu organizarea licitației și a distribuirii către fiecare județ în parte a cantității de plastic necesare tipăririi cărților de identitate.

(Jurnal)