România se confruntă cu o criză de vaccinuri împotriva tuberculozei și a hepatitei B. Aceste vaccinuri sunt incluse în schema obligatorie pentru copii. În prezent criza acestor vaccinuri s-a extins la nivel național (de mai bine de 3 luni multe județe din țară se confruntă cu această criză a lipsei vaccinurilor).
Ministerul Sănătății spune că cele două vaccinuri sunt în curs de achiziționare, dar va mai dura ceva timp până când ele vor ajunge efectiv la medicii de familie, iar copiii să poată fi imunizați.
Potrivit Ministerului Sănătății, urmează să fie cumpărate peste 400.000 doze de vaccin BCG.
Aceste vaccinuri trebuie făcute copiilor imediat după naștere. Totodată, atunci când vaccinurile vor fi achiziționate, ele vor fi făcute chiar dacă e cu întârziere.
În România, conform Ghidului Metodologic de Implementare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, vaccinarea BCG este indicată tuturor nou-născuților, la vârsta de 2-7 zile (dacă nu există contraindicații), înainte de externarea din maternitate și fără testare tuberculinică prealabilă. Dacă din diverse motive vaccinarea nu s-a putut efectua în maternitate, aceasta se poate realiza de către medicul pneumolog până la vârsta de 3 luni, tot fără testare la tuberculină. După aceasta vârstă, până la 4 ani, vaccinarea se va efectua cu testare prealabilă la tuberculină și scrisoare de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate a copilului și ultimul vaccin efectuat.
În 1993, OMS a recunoscut tuberculoza (TB) ca o urgență globală de sănătate publică; 25 de ani mai târziu însă, TB rămâne în continuare o problemă majoră. În 2017 peste 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, 1,6 milioane au murit, iar 1 milion de copii au dezvoltat boala. Aproximativ un sfert din populația lumii este în prezent infectată cu Mycobacterium tuberculosis.
România este pe lista țărilor pandemice, hepatita B fiind o boală foarte răspândită în rândul românilor.
(Jurnal)