Cristina Elena DINU: „România poate deveni independentă energetic! Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate a fost votat în Camera Deputaților!”

0
295

Va fi reluată construcţia marilor #hidrocentrale româneşti! 
Proiectul #PSD a fost dezbătut și votat, astăzi, în plenul Camera Deputaţilor. Așteptăm promulgarea legii.

Omenirea se confruntă în această perioadă de #pandemie şi #război cu provocări imense în ceea ce priveşte #energia şi mediul înconjurător. Diminuarea rezervelor recuperabile de hidrocarburi fosile, dar şi criza petrolului din ultimii ani, au creat premisele favorabile abordării altor surse pentru obţinerea de combustibili.

Întreaga Europă are acum preocupări majore în găsirea unor surse alternative de energie. Din fericire, în acest context #România are rezerve imense pentru surse alternative, precum energia hidro-termală, eoliană sau nucleară. În prezent, ponderea energiei produse din resurse regenerabile este de aproximativ 29% din totalul energiei consumate, cea mai mare parte fiind produsă pe baza resurselor hidro în unităţi de mare putere. Gradul de valorificare a resurselor regenerabile de energie este însă destul de redus în ţara noastră, ca urmare a costurilor de investiţii ridicate.

PSD a venit la guvernare pentru a furniza #soluţii la problemele grave ale oamenilor si ale economiei nationale si, în acest sens, a făcut un pas uriaş pentru ca România să aibă mai multă energie electrică şi să nu mai fie tributară importurilor. Proiectul legislativ iniţiat de PSD privind finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a unor hidrocentrale abandonate în care s-au investit sute de milioane de euro a fost votat de Senat şi urmeză să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

În egală măsură, sistemul energetic devine mai puternic, mai stabil şi mai fiabil, fapt care va aduce multă ordine şi stabilitate în aprovizionarea noastră cu energie.

România nu-şi mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit deja sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context când deficitul de energie a aruncat preţurile-n aer.

Iniţiativa noastră legislativă presupune scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice şi asigurarea unei distanţe de protecţie de 100 de metri între acestea şi restul ariei protejate. Astfel, vor fi reluate rapid şi finalizate cel puţin trei investiţii majore, respectiv #hidrocentralele de la Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, Bumbeşti – realizată în proporţie de 90% şi Dumitra – realizată 98%, producţia acestora fiind în măsură să alimenteze cu energie electrică peste 300.000 de locuinţe.

Această propunere legislativă, care va intra în dezbatere şi vot în Camera Deputaţilor, va aduce un beneficiu imens pentru români prin aportul suplimentar de zeci de mii de megawaţi lunar, care vor intra în sistemul energetic naţional, energie verde şi, foarte important, mult mai ieftină.”

(Deputat PSD, Cristina Elena Dinu)