Pe parcursul anului 2018 au fost executate peste 12.400 de misiuni, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică și intervenția promptă pentru soluționarea problemelor sesizate de cetățeni.

În anul 2018, jandarmii au executat:

  • 494 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice și religioase, acțiuni de protest, manifestări sportive, promoționale, vizite oficiale, cu ocazia referendumului national sau în zona centrelor de examen/evaluare din învăţământul preuniversitar. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri cu 12% faţă de anul precedent (433 misiuni în 2017)
  • 544 de misiuni de menţinere în sistem integrat, în creștere cu aproximativ 8% față de anul precedent;
  • 857 de rezerve de intervenție, în scădere cu aproximativ 10% față de anul precedent;
  • 303 de misiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al județului Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al Județului Giurgiu, Biroul pentru Imigrări Giurgiu, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, Direcția Silvică, Penitenciarul Giurgiu, E.N.E.L. etc. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri de 4 % faţă de anul precedent.
  • 235 de misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, în creștere cu 101% față de anul precedent.

În anul 2018 nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice şi nu s-a impus restabilirea acesteia.

          Cu toate acestea, în anul 2018, jandarmii au aplicat 1.047 sancţiuni contravenţionale, în scădere cu aproximativ 8% față de anul 2017.

          Dintre acestea, 642 au fost amenzi contravenţionale în valoare de peste 244.000 lei, iar 405 avertismente scrise.

          Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, desfăşurarea unor activităţi comerciale ilicite, nerespectarea prevederilor legale în domeniul silvic, al pescuitului şi acvaculturii, nerespectarea regimului de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, precum și pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul organizării adunărilor publice.

În perioada analizată au fost constatate 158 de infracțiuni, în creștere cu 13% față de anul 2017.

  • 64 de infracţiuni constatate independent – 57  autori depistaţi (exemple: „loviri sau alte violențe”, „amenințare”, „tâlhărie”, „distrugere”, „furt”, „nerespectarea regimului materiilor explozive”, „violare de domiciliu”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri; Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura etc.)
  • 94 de infracţiuni constatate în cooperare cu structurile Poliţiei – 106 autori depistaţi

(exemple: „loviri sau alte violențe”, „violare de domiciliu”, „distrugere”, „furt”, „furt calificat”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri sau de legi speciale).

(Jurnal)